Dlaczego tłuste mięso najlepiej jeść z cebulą?
Badania wykonane w instytucie farmakologii w Mediolanie pokazały, że jedzenie jednej cebuli tygodniowo obniża ryzyko zawału serca o 10 procent, a większej ilości – nawet o 20 proc.
Tłuszcz mięsny przyczynia się do powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Ale zmniejszymy ryzyko, jedząc z mięsem cebulę, która blokuje powstawanie tych skrzepów.
Cebula zawiera adenozynę, kwercetynę i siarczki, które blokują zlepianie płytek krwi. Najlepsza jest surowa, ale gotowana czy smażona tylko nieznacznie traci te właściwości.
Właściwości przeciwdziałające zlepianiu krwi (choć zawierają inne substancje niż cebula) mają też: czosnek, imbir, migdały, orzechy laskowe i ziemne, awokado, ananas, szpinak, kalarepa, bakłażan, czerwona kapusta. Dlatego mięso warto jeść także z nimi.
***Zobacz także***