Dlaczego warto dodawać imbir do kawy?
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia smacznej i aromatycznej kawy. Jedni wolą małą czarną, inni podkręcają smak napoju mlekiem i cukrem. Jednak my polecamy sięgnąć po jeszcze jedną przepyszną wariację – kawę z imbirem. Taki napój nie tylko ma wyjątkowy smak, ale też wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Warto sięgać po niego zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdyż doskonale rozgrzewa i wspiera walkę z przeziębieniem czy grypą. Kawa z imbirem świetnie też wpływa na metabolizm i pomaga szybciej spalić tkankę tłuszczową. Dlaczego jeszcze warto dodać imbir do kawy? Jak przyrządzić taki napój? Podpowiadamy.
Czy kawa jest zdrowa?
Już od dawna toczą się spory na temat tego, czy kawa jest zdrowa. Jedni uznają ją za używkę, która podnosi ciśnienie i wypłukuje magnez, inni cenią ten napój za to, że pobudza organizm, zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawa koncentrację. Jak jest w rzeczywistości? Prawda leży pośrodku - kawa pita w umiarkowanych ilościach może korzystnie wpływać na organizm. Zawarta w niej kofeina pobudza układ nerwowy, redukuje uczucie senności i zmęczenie, a także zwiększa zdolności poznawcze. Ponadto obecne w niej polifenole roślinne mają silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia, wspierają odporność i zmniejszają ryzyko cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Kawę należy jednak pić z umiarem - zalecana, dzienna dawka kofeiny to 300 mg. Przy większych ilościach mogą wystąpić takie objawy jak uczucie niepokoju, nadpobudliwość, przyspieszone bicie serca czy bezsenność.
Dlaczego warto dodać imbir do kawy?
Aby podkręcić smak kawy i jej właściwości prozdrowotne, warto dodać do niej imbir. Ta korzenna przyprawa jest źródłem gingerolu i zinferonu - olejków eterycznych o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwzapalnym. Dzięki temu kawa z imbirem to napój, po który warto sięgać zwłaszcza w sezonie infekcyjnym. Wszystko dlatego, że doskonale rozgrzewa, niszczy bakterie i działa przeciwgorączkowo. Pomoże więc szybciej uporać się z przeziębieniem i grypą.
Imbir ma właściwości przeciwzapalne, więc kawę z jego dodatkiem warto też pić przy migrenie lub chorobach stawów. Ponadto korzenna przyprawa podobnie jak kawa wpływa pozytywnie na układ nerwowy - poprawia ukrwienie mózgu i zwiększa wydolność umysłową. Kawa z imbirem będzie więc doskonałym napojem pitym na początek dnia. Pobudzi do działania, poprawi nastrój i korzystnie wpłynie na pamięć oraz koncentrację.
Kawa z imbirem na odchudzanie
Jeszcze jedną zaletą kawy z imbirem jest jej niemały wpływ na układ pokarmowy. Napój działa rozkurczowo i żółciopędnie, usprawnia procesy trawienne i przyspiesza metabolizm. Regularnie spożywana kawa z dodatkiem imbiru może więc wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej i sprzyjać zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jeśli chcemy stosować kawę z imbirem na odchudzanie, warto dodać do niej również cynamon, który także poprawia przemianę materii, a do tego zmniejsza apetyt. Wpływa również na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu, przez co zapobiega rozwojowi cukrzycy i chorób układu krążenia.
Kawa z imbirem: Jak zrobić?
Przygotowanie kawy z imbirem jest bardzo proste. Można wykorzystać do tego albo korzeń imbiru, albo przyprawę w wersji sproszkowanej. Potrzebne składniki to:
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 porcja kawy rozpuszczalnej
Korzeń imbiru dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Następnie gotujemy pod przykryciem, a po zagotowaniu wyłączamy ogień i chwilę odczekujemy. Korzeń imbiru należy wyjąć z wrzątku, a wywarem zalać kawę. Napój można oprószyć cynamonem i udekorować bitą śmietaną.