Dlaczego warto jeść mięso z kaczki?

Kacze mięso uznawane jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. W polskiej sztuce kulinarnej znane jest od czasów średniowiecza, jednak później zostało wyparte przez inne wartościowe mięsa. Obecnie znów wraca do łask, jednak nie wkroczyło przebojem na polskie stoły. Wielu z nas obawia się jego nadmiernego spożywania, ponieważ wydaje się bardzo tłuste. Sięgamy po nie jedynie od święta. Warto zainteresować się kaczym mięsem, ponieważ wykazuje szereg zdrowotnych właściwości. Dlaczego warto jeść mięso kaczki? Co w nim znajdziemy? Przekonajmy się.

Kaczki
Kaczki ©123RF/PICSEL

Kacze mięso na polskich stołach

Pierś z kaczki
©123RF/PICSEL

Hodowla kaczki na polskich ziemiach sięga XI wieku, ponieważ wtedy ją udomowiono. Wcześniej bowiem była zwierzęciem dzikim. Nasza kuchnia słynęła z kaczych pieczeni oraz szlachetnego rosołu, a na bazie jej krwi powstawała tradycyjna czernina. Symbolem niektórych okazji jest kaczka pieczona w jabłkach. Obecnie rzadko po nią sięgamy. Dlaczego? Przede wszystkim z powodu ceny oraz faktu, że jej przygotowanie jest czasochłonne, a poza tym wymaga sprawności kulinarnej. Dlatego częściej kupujemy inne rodzaje drobiu, przede wszystkim mięso kurze oraz indycze.

Walory smakowe kaczki

Mięso kaczki cenione jest z powodu jej właściwości smakowych. Charakteryzuje się wyjątkowym i bardziej wyrazistym smakiem. Dobrze przyrządzona cechuje się kruchością oraz jest bardzo soczysta. Najbardziej cenione jest mięso kaczek młodych, których waga nie przekracza dwóch kilogramów. Świetnie nadaje się do faszerowania oraz pieczenia. Aby była świetnym daniem obiadowym, wymaga marynowania w ziołach, takich jak rozmaryn, majeranek oraz jałowiec. Idealnie komponuje się z warzywami oraz owocami, stając się oryginalną potrawą. Jej ogromną zaletą jest fakt, że nie musimy dodawać do niej tłuszczu. Wytopi się on podczas pieczenia.

Co można przyrządzić z kaczki?

Kaczka pieczona
©123RF/PICSEL

Warto od czasu do czasu włączyć mięso kaczki do obiadowego menu. Ten rodzaj drobiu jest uniwersalny i można z niego przyrządzić wiele dań. Prócz tradycyjnych receptur poleca się ją jako składnik carpaccio oraz sałatek. W tym celu świetnie sprawdzi się jej pierś, która jest najmniej kaloryczną jej częścią. Bowiem filet bez skóry, to jedynie 150 kcal.

Zalety włączenia kaczego mięsa do menu

Mięso kaczki posada szereg cennych wartości odżywczych. To ważne źródło pełnowartościowego białka, które dodaje organizmowi energii. (W 100 gramach mięsa znajduje się prawie 30 gramów białka). Znajdziemy w nim również kwasy tłuszczowe, które wzmacniają m.in. układ krwionośny. Dodatkowo mięso kaczki zawiera żelazo, które zapobiega przed rozwojem anemii oraz podnosi odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami. Poza tym w kaczce znajdziemy witaminy, takie jak A, E oraz te z grupy B. Warto wiedzieć, że kaczki nie są hodowane na skalę masową, tak jak w przypadku innych rodzajów drobiu. Stąd mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia w mięsie konserwantów oraz antybiotyków.

Dlaczego tak rzadko spożywamy kaczkę?

Pierś kaczki
©123RF/PICSEL

Mimo wielu wartości odżywczych zawartych w kaczym mięsie oraz wyjątkowych walorów smakowych, nie ma ono zbyt dużo sprzymierzeńców. Wszystko przez wysoką zawartość tłuszczu. Mimo że znajdziemy w nim mnóstwo białka, kacze mięso zawiera bardzo dużo jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyniąc je ciężkostrawnym. Dodatkowo kaczka dostarcza sporo cholesterolu, który jest głównym winowajcą chorób układu krążenia, takich jak np. zawał serca oraz nadciśnienie tętnicze krwi. Wadą jest też mała wydajność kaczki. Standardowa tuszka o masie 1,5 kg to jedynie dwie porcje mięsa. Mimo wszystko warto pamiętać, że okazjonalne spożycie kaczki nie wyrządzi nam wielkiej szkody.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas