Dlaczego warto jeść mirunę?

Miruna jest jedną z popularnych i powszechnie spożywanych ryb, która jednocześnie posiada wiele wartości odżywczych i nie razi nas zbyt wysoką ceną. Inwestycja w ten produkt jest zatem naprawdę opłacalna, której z pewnością nie będziemy żałować! Poniżej przedstawiamy powody, dla których warto uwzględnić w swojej codziennej diecie mirunę.

article cover
©123RF/PICSEL

O mirunie

©123RF/PICSEL

Miruna to ryba należąca do rodziny dorszowatych. Wraz z morszczukiem, dorszem i pangą należy do grupy chudych, niskokalorycznych ryb. Miruna pływa zazwyczaj w Oceanie Spokojnym. Jej popularność jednak coraz bardziej rośnie w Europie, w tym również w Polsce. Jest to dosyć długa ryba, ponieważ może mierzyć nawet do 120 centymetrów. By zachować jej walory smakowe i wartości odżywcze, mięso dzielone jest pierwszorzędnie na połowę, a dopiero później przetwarzane. Mięso miruny charakteryzuje się jasną barwą, kruchością, delikatnością oraz głębokim smakiem.

Wartości odżywcze miruny

©123RF/PICSEL

Nie bez przyczyny miruna uznawana jest za jedną z najzdrowszych ryb! W 100 gramach mięsa zawiera aż 15 gramów pełnowartościowego białka. Śmiało może być zatem spożywana jako zamiennik czerwonego oraz drobiowego mięsa. Ta wartościowa ryba jest również bogactwem innych, ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Zawiera m. in. duże ilości aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Posiada również cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe - omega-3, duże pokłady witaminy A, B12, a także niacyny. Jest również źródłem potasu, który wpływa na prawidłową pracę naszego serca.

Mirunę zaleca się spożywać w profilaktyce miażdżycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy i alergii, a także w leczeniu chorób krążenia. Dzięki obecności dużych ilości niacyny, miruna wpływa korzystnie na wygląd i kondycję naszej skóry. Działa zatem pozytywnie na nasze zdrowie i urodę! Ze względu na wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych, mirunę szczególnie poleca się kobietom w ciąży. Te wartościowe kwasy odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju mózgu płodu oraz rogówki. Co więcej, u dorosłych zmniejszają wystąpienie depresji i innych schorzeń psychicznych.

Przepis na pyszne danie z miruny

©123RF/PICSEL

Miruna doskonale smakuje, gdy przyrządzi się ją w klasyczny sposób, czyli w dobrze wszystkim znanej panierce. W połączeniu z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty stworzy pyszne danie! Świetnie sprawdzi się również w

zdrowszej wersji – grillowana w piekarniku. Mirunę najlepiej doprawić solą, pieprzem cytrynowym i ziołami. Jej smak możemy również wzmocnić kurkumą. Rybę z zdrowszej wersji podaj z lekka sałatką ze świeżych warzyw i ziemniakami w mundurkach. Otrzymasz pyszne i pełnowartościowe danie!

Jeśli masz ochotę na zdrową rybę, ale nie chcesz wydawać pieniędzy na te z górnej półki, wybierz mirunę, która dostarczy do twojego organizmu cenne składniki odżywcze i nie nadszarpnie twojego portfela. Pamiętaj, że ryby powinniśmy spożywać minimum raz w tygodniu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas