Dlaczego warto jeść żurawinę?
Żurawina rośnie głównie w chłodniejszych regionach świata. Jej owoce to małe, soczyste czerwone jagody o lekko cierpkim smaku. Poza charakterystycznym smakiem posiadają również liczne walory lecznicze. Cenione są one ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych i przeciwutleniaczy oraz swoje właściwości przeciwzapalne i zapobiegające powstawaniu nowotworów. Owoce żurawiny zawierają witaminy C, K, B6 i E, a także wapń, magnez, żelazo, mangan fosforu i potasu i cynk. Są w dodatku mało kaloryczne - składają się z 80% wody i 10% węglowodanów. Pozostałe 10% stanowią takie składniki jak: błonnik, białko, kwas salicylowy, flawonoidy i antocyjany. Owoce żurawiny bardzo łatwo wprowadzić do naszej diety np. spożywając je w postaci surowej lub soku. Innym pomysłem jest dodanie ich do ciast, jogurtów lub sałatek.
Zapobiega zakażeniu układu moczowego (ZUM)
Badania naukowe wykazały, że sok z żurawiny może być bardzo skuteczny w zapobieganiu ZUM, zwłaszcza u kobiet, z nawracającymi zakażeniami.
Owoce żurawiny zawierają wysokocząsteczkowe składniki znane jako proantocyjanidyny. Ich właściwości antyadherencyjne zapobiegają przyleganiu bakterii E. coli do komórek w drogach moczowych. Żurawina jest także skuteczna w zwalczaniu tzw. upławów. Jeśli chcesz zapobiec nawrotom ZUM codziennie pij szklankę niesłodzonego soku żurawinowego. Jeśli sok nie jest dostępny, możesz przyjmować żurawinę w postaci tabletek.
Poprawia pracę układu krążenia
Żurawina pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów związanych z sercem oraz utrzymaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Według badań, jej owoce są bogatym źródłem flawonoidów, witamin i błonnika - składników zmniejszających ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zawarte w owocach żurawiny fitochemikalia pomagają zwiększyć odporność lipoprotein o niskiej gęstości na utlenianie, hamują agregację płytek krwi, regulują ciśnienie krwi i stymulują inne mechanizmy przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Spożywanie pokarmów bogatych we flawonoidy pomaga również zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawałów serca i udarów.
Zwiększa naszą odporność
Jej owoce są bogate w witaminę C - znakomity przeciwutleniacz, zwiększający moc naszego układu odpornościowego. Dodatkowo zawarte w niej związki fitochemiczne pomagają utrzymać organizm w dobrym zdrowiu. Jest to bardzo ważne, ponieważ ludzie z prawidłowo działającym układem odpornościowym są mniej podatni na popularne infekcje, przeziębienia i grypę.
Tworzy mocne kości
Żurawina jest bogatym źródłem wapnia, który pomaga wzmocnić nasze kości, zęby i paznokcie. Zmniejsza on również ryzyko rozwoju osteoporozy. Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witaminy K, która jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia kości. Witamina ta pomaga utrzymać wapń w macierzy kostnej, zapewniając ich większą odporność. Zapobiega również utracie gęstości kości, co znacząco zmniejsza ryzyko złamań.
Powstrzymuje proces starzenia
Żurawina pełna jest przeciwutleniaczy, które pomagają zredukować efekty starzenia. Witaminy C, B3 i B5 asystują organizmowi w pozbywaniu się wolnych rodników przyczyniających się do tego procesu. Zapewniają również ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez czynniki środowiskowe. Regularne spożywanie żurawiny potrafi spowolnić zjawisko degeneracji komórek mózgu, komórek skóry, a nawet tkanek narządowych. Opóźnia też związane z wiekiem procesy utraty pamięci oraz spadku funkcji motorycznych.
Poprawia kondycję naszej skóry
Zachowanie pięknej i błyszczącej skóry nie wymaga wcale drogich kosmetyków. Do realizacji tego celu wystarczy nam maseczka z żurawiny domowej roboty. Enzymy zawarte w jej owocach złuszczają martwy naskórek i zapobiegają zatkaniu się porów. Natomiast sok żurawinowy działa jak naturalny toner, pomagając osobom o tłustej cerze. W celu uzyskania maseczki zmieszaj sok żurawinowy z miodem w równych ilościach. Otrzymaną substancję delikatnie rozprowadź twarzy, poczekaj 15-20 minut, a następnie zmyj wszystko przy pomocy letniej wody. Mieszanka ta działa także jako toner oraz pomaga w leczeniu trądziku i wyprysków.