Dlaczego warto pić herbatę z tymianku?

Tymianek to aromatyczne zioło, które od wieków wykorzystywane jest nie tylko w kulinariach, ale też w ziołolecznictwie. Wykazuje bowiem wiele właściwości zdrowotnych, m.in. dzięki zawartemu w nim olejkowi eterycznemu. Przygotowana na bazie tymianku herbata to naturalny środek na kaszel, ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych oraz na wzmocnienie odporności. Jednak to nie są jedyne zalety tego naparu. Poprawia trawienie i może złagodzić objawy problemów gastrycznych, np. wzdęcia, nudności czy wymioty. Herbata z tymianku wspiera również pracę wątroby, pomaga regulować ciśnienie i poziom cukru we krwi. Stosując ją regularnie, możemy też pozbyć się chronicznego zmęczenia i poprawić swój nastrój. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę z tymianku? Co w niej znajdziemy? Jakie właściwości posiada? Podpowiadamy.

Herbata z tymianku
Herbata z tymianku©123RF/PICSEL

Co warto wiedzieć o tymianku?

Tymianek
©123RF/PICSEL

Tymianek, a właściwie macierzanka tymianek, to roślina z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest wielu regionach świata i wykorzystywana na szeroką skalę w kuchni (zwłaszcza francuskiej) jako aromatyczna przyprawa. Od wieków znane są również prozdrowotne właściwości tymianku, dzięki czemu jest jedną z najpopularniejszych roślin stosowanych w ziołolecznictwie. W starożytność napar z tymianku był używany jako środek moczopędny, a także wykorzystywano go do leczenia przeziębienia.

Co zawiera tymianek?

Swoje właściwości tymianek zawdzięcza szczególnie olejkowi eterycznemu, który stanowi ok. 2,5-5 proc. składu rośliny. Znajdują się w nim takie substancje jak tymol, karwakrol, pochodne fenolowe, cymen, cyneol, linalol, borneol, octan linalolu czy octan bornylu. Związki te działają antybakteryjnie, grzybobójczo oraz wykrztuśnie. Oprócz tego w tymianku znajdują się flawonoidy, garbniki, saponiny, kwasy polifenolowe, związki trójterpenowe, witaminy A, B i C oraz minerały: potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, mangan, fosfor i cynk.

Właściwości herbaty z tymianku

Środek na kaszel
©123RF/PICSEL

Pomaga na kaszel i przeziębienie

Tymianek zawiera wiele przeciwutleniaczy i substancji o właściwościach antybakteryjnych, dzięki czemu często wykorzystywany jest do wspomagania odporności i leczenia przeziębienia. Obecny w nim olejek eteryczny ułatwia odkrztuszanie i działa rozkurczowo, dlatego picie herbaty z tymianku może złagodzić kaszel i inne objawy infekcji górnych dróg oddechowych, np. ból gardła czy chrypkę. Pomaga także szybciej uporać się z anginą, zapaleniem krtani czy oskrzeli oraz grypą.

Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego

Herbatę z tymianku warto stosować w przypadku problemów trawiennych i niestrawności. Pobudza bowiem przemianę materii i pomaga pozbyć się uczucia ciężkości po spożyciu zbyt obfitego lub tłustego posiłku. Działa także moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn oraz usuwa szkodliwe drobnoustroje. Zalecana jest na zatrucia pokarmowe, biegunkę, wzdęcia, nudności i wymioty. Ponadto działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnione jelita i zapobiega stłuszczeniu wątroby.

Obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi

Regularne stosowanie herbaty z tymianku może pomóc uregulować ciśnienie i poprawić kondycję żył i tętnic. Warto również używać tymianku jako przyprawy zamiast soli, zwłaszcza gdy ma się problem z zatrzymywaniem wody w organizmie. Zawarty w tej roślinie kwas ursolowy obniża również poziom cukru we krwi, może wiec zmniejszyć ryzyko cukrzycy i insulinooporności.

Poprawia nastrój i niweluje zmęczenie

Tymianek zawiera karwakrol – substancję o właściwościach relaksujących, uspokajających i rozluźniających mięśnie. Napar z tej rośliny pobudza również aktywność mózgu i wzmacnia zdolności umysłowe, dzięki czemu może poprawić samopoczucie i zniwelować oznaki przewlekłego zmęczenia. Tymianek dodaje energii i łagodzi stres, lęki oraz drażliwość. Warto stosować go również przed miesiączką, by zredukować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Wykazuje działanie dezynfekujące

Dodaj cytryny i miodu
©123RF/PICSEL

Zawarty w macierzance tymol ma silne właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze, więc świetnie nadaje się do dezynfekcji jamy ustnej. Można płukać ją naparem z tymianku, który nie tylko usunie nieświeży oddech, ale też zmniejszy stany zapalne i złagodzi afty oraz inne owrzodzenia. Wzmocni też zęby i dziąsła, a także pomoże w walce z próchnicą. Napar z tymianku można również wykorzystać do dezynfekowania ran, skaleczeń skóry i infekcji oczu.

Zastosowanie i przeciwwskazania

Herbata z tymianku jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy zalać łyżkę ziela tymianku szklanką wrzącej wody i przecedzić, gdy ostygnie. Jeśli chcemy wykorzystać ją do leczenia kaszlu i przeziębienia, warto dodać do niej łyżkę miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Taki napar będzie miał wzmocnione działanie przeciwkaszlowe.

Warto wiedzieć, że picie herbaty z tymianku w nadmiarze może zaszkodzić, gdy zawarty w niej tymol w dużych ilościach staje się silnie toksyczny. Należy więc pić nie więcej niż jedną szklankę naparu na dobę. Herbaty z tymianku powinny unikać kobiety w ciąży, osoby cierpiące na wrzody żołądka, a także chorujące przewlekle i przyjmujące leki. Tymianek może bowiem wchodzić z nimi w interakcję i zaburzać ich działanie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas