Dlaczego warto przygotować letnie przetwory?

Przetwory letnie można wykonać z różnych warzyw i owoców
Przetwory letnie można wykonać z różnych warzyw i owoców123RF/PICSEL

Czym jest pasteryzacja letnich przetworów?

Dlaczego warto pasteryzować warzywa i owoce?

Letnie przetwory warto pasteryzować i jeść przez cały rok
Letnie przetwory warto pasteryzować i jeść przez cały rok123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Zalety i wady grillowania. Jak uniknąć błędów?Interia.tv

    Jak pasteryzować owoce i warzywa?

    Przepis na pasteryzację ogórków na sucho

    Do pasteryzacji można wykorzystać między innymi ogórki
    Do pasteryzacji można wykorzystać między innymi ogórki123RF/PICSEL
    1. Słoiki z ogórkami umieść w zimnym piekarniku, a następnie nastaw temperaturę 120 stopni Celsjusza i włącz termoobieg.
    2. Przetwory trzeba pasteryzować przez 20 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw je w środku jeszcze przez kilka minut.
    3. Podobnie jak w przypadku innych pasteryzowanych warzyw i owoców, trzymaj je w suchym i ciemnym miejscu do góry wieczkiem przez dobę. Po około dwóch tygodniach będą się nadawać do jedzenia.