Dodaj do kawy - zastrzyk energii i moc składników odżywczych

Kawa es alpukat wywodzi się z Indonezji. Nazwa to połączenie słów "kawa", które oczywiście oznacza kawę, "es" - lód i "alpukat" - awokado. To deserowy napój, który łączy kremową konsystencję awokado z intensywnym smakiem kawy, często dosładzany mlekiem skondensowanym lub syropem i podawany z lodem. W Indonezji to orzeźwiający przysmak w ciepłym klimacie. Es alpukat daje ogromny zastrzyk energii, dostarczając przy tym wielu cennych składników odżywczych.

Kawa
Kawa123RF/PICSEL

Dodaje energii, zwiększa koncentrację, wspomaga odchudzanie, a także obniża poziom stresu i zmniejsza ryzyko chorób, takich jak cukrzyca czy depresja - regularne picie kawy może przynieść nam sporo korzyści. Dla wielu z nas filiżanka aromatycznej małej czarnej stanowi zarazem element porannego rytuału, dzięki któremu budzimy się do życia. Istnieje wiele sposobów na jego urozmaicenie poprzez łączenie kawy z rozmaitymi dodatkami.

Przepis podstawowy na es alpukat

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 ml mocnej kawy (espresso lub zaparzona kawa)
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • Kostki lodu
  • (opcjonalnie) syrop czekoladowy do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wydrążamy awokado, umieszczamy w w blenderze
  2. Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy na gładką masę
  3. Do szklanki wlewamy kawę, dodajemy lód i zmiksowaną masę
  4. Opcjonalnie dekorujemy syropem czekoladowym.
  5. Podajemy od razu, mieszając przed spożyciem.

Przepis na es alpukat z mlekiem roślinnym i syropem klonowym

Es alpukat tradycyjnie przygotowuje się na bazie miąższu awokado
Es alpukat tradycyjnie przygotowuje się na bazie miąższu awokado123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 ml mocnej kawy
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego (lub innego roślinnego, np. migdałowego)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego (lub z agawy)
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Blendujemy awokado z mlekiem roślinnym i syropem klonowym
  2. Wlewamy kawę do szklanki, dodajemy lód i zblendowaną masę
  3. Posypujemy szczyptą kakao lub startą gorzką czekoladą.
  4. Przed podaniem mieszamy

Przepis es alpukat z kawą bezkofeinową lub matchą

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 ml kawy bezkofeinowej lub mocnej matchy (1 łyżeczka proszku matchy + 100 ml wody)
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego lub roślinnego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • lód

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy matchę wg przepisu lub parzymy kawę bezkofeinową
  2. Blendujemy pozostałe składniki
  3. Do szklanki dodajemy lód, wlewamy matchę lub kawę i zblendowaną masę
  4. Mieszamy 

Jak jeszcze można urozmaicić przepis na es alpulat?

  • Możesz dodać łyżkę lodów waniliowych lub czekoladowych dla bardziej deserowego charakteru.
  • Eksperymentuj z różnymi syropami smakowymi, np. waniliowym, orzechowym.
Gratka dla kawoszy. Ekspert zdradza triki na parzenie dobrej kawyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas