Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste

Kotlety mielone są jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Podawane z zasmażanymi buraczkami i ziemniaczanym purée zachwycają podniebienie niejednej osoby. Nieodpowiednio przygotowane mięso wieprzowe może jednak ostatecznie okazać się twarde i mało soczyste. Co zrobić, aby przygotować kotlety mielone, którym trudno będzie się oprzeć? Wystarczy zrezygnować z cebuli, zamieniając ją na inne warzywo.

Kotlety mielone są jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej
Kotlety mielone są jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej123RF/PICSEL

Cebula odpowiada przede wszystkim za smak dania. Już samo przygotowywanie smażonej cebulki sprawia, że cały dom wypełnia się jej kuszącym zapachem. Jak się jednak okazuje, podczas robienia kotletów mielonych warto zrezygnować z tego dodatku, zastępując go innym, nieoczywistym warzywem.

Jak zrobić mielone, żeby były miękkie i soczyste? Cebulę zastąp cukinią

Cebula, dzięki swoim sokom, wpływa również na soczystość dania. Czasami warto jednak z niej zrezygnować. Równie dobrze w tym przypadku sprawdzi się bowiem cukinia. Warzywo sprawi, że kotlety mielone będą nie tylko niezwykle soczyste, ale również bardzo delikatne.

Do przygotowania kotletów mielonych z cukinią potrzebować będziemy:

  • 600 g mięsa mielonego,
  • 1 bułkę,
  • ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • bułkę tartą,
  • 1 łyżeczkę suszonego majeranku,
  • olej,
  • pieprz oraz sól.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cukinię przez około 5-10 minut, pod koniec dodać czosnek.

Przestygniętą cukinię zmieszać z mięsem mielonym, dodać jajko, namoczoną bułkę, sól, pieprz, majeranek oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgranym oleju. Gotowe! Kotlety mielone jeszcze nigdy nie były tak delikatne i soczyste.

„Ewa gotuje”: Pikle z cukiniiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas