Dodaj łyżkę do gotującej się wody. Pozbędziesz się łyk, a fasolka będzie chrupiąca

Zachwyca smakiem w wersji solo – okraszona masłem i bułką tartą, dobrze czując się również w duecie – z jajkiem sadzonym lub młodymi ziemniakami. Niekiedy jednak, mimo iż smaczna, dostarcza problemów, rujnując cały obiad. Co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata? Do gotującej się wody dodaj łyżkę popularnego produktu. Rozprawi się z łykami na dobre.

Jak pozbyć się łyka z fasolki? Istnieje na to prosty trik
Jak pozbyć się łyka z fasolki? Istnieje na to prosty trik123RF/PICSEL

Na co dobra fasolka szparagowa? Polacy ją uwielbiają

Wraz z nadejściem lata dumnie wkracza na salony sklepów, targów i warzywniaków, kusząc klientów swoim wyglądem. Żółta i zielona, podobnie jak inne produkty sezonowe, zachwyca również obfitością składników odżywczych. Docenić warto więc nie tylko jej smak, ale również skład.

Fasolka szparagowa, letnia królowa polskich stołów, pełna jest substancji mineralnych i witamin - na czele z regulującym prawidłowe ciśnienie krwi potasem, a także odpowiedzialnymi za wzmocnienie kości i zębów magnezem, wapniem i fosforem. Co więcej, w jej składzie aż kipi od białka i błonnika pokarmowego, które przyspieszają pracę jelit, dbając o prawidłową pracę układu pokarmowego. Samo warzywo jest też niskokaloryczne, będąc polecanym w przypadku diety odchudzającej.

Mimo iż w sezonie wyjątkowo systematycznie ląduje na talerzach Polaków, lubi płatać im figle. Niekiedy psuje bowiem radość jedzenia łykowatymi "nitkami". Tymczasem wystarczy prosty zabieg, by na dobre się ich pozbyć.

Po co cukier do gotowania fasolki szparagowej? Wypróbuj prosty trik

Niekiedy fasolka, szczególnie ta nieco starsza, jest wyjątkowo łykowata. Wówczas do pracy warto wziąć się jeszcze przed rozpoczęciem gotowania - usuwając nie tylko końcówki warzywa, ale jednocześnie, podczas ich przecinania, delikatnie pociągać za sobą włókna. Aby te łatwiej odeszły warto uprzednio zalać fasolkę gorącą wodą.

Co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata? Dodaj łyżkę do gotującej się wody
Co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata? Dodaj łyżkę do gotującej się wody123RF/PICSEL

Chcąc, by fasolka była chrupka, nie należy gotować jej dłużej nić 5-10 minut w lekko osolonej wodzie. Dłuższe gotowanie pozbawi warzywo większości wartości odżywczych, sprawiając jednocześnie, że straci ono swoją jędrność.

Nieco dłużej powinna gotować się zielona fasolka. Kiedy jednak do wrzątku dodamy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, znacznie skrócimy czas gotowania (do 7-10 minut), sprawiając jednocześnie, że warzywo szybciej zmięknie, a po ugotowaniu nie będzie tak łykowate.

Okupnik o powrocie do koncertowania i nowych piosenkachINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas