Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka!
Jest częstym gościem na polskich stołach, przybiera różne formy i kształty. Ale zawsze smakuje wyśmienicie! Sernik uwielbia chyba każdy, a jeden dodatek może sprawić, że będzie puszysty i lekki jak chmurka.
Spis treści:
Sernik to klasyczne polskie ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Na liście podstawowych składników znajdują się zmielony twaróg, jajka, cukier, masło, mąka pszenna, budyń lub kasza manna. Do masy czasami dodawane są również rodzynki. Po upieczeniu ciasto bywa dekorowane lukrem czy polewą.
Smakuje wyśmienicie, dlatego też jest częstym gościem na polskich stołach. Wypiek pojawia się w różnych odsłonach - jako krakowski, wiedeński, tradycyjny czy królewski. Idealny sernik powinien być puszysty i lekki. Istnieje prosty sposób, by osiągnąć taki efekt.
Zobacz również: Tak toksyny w chwili przenikają do żywności. Wszystko przez jeden, nagminnie popełniany błąd
Ten dodatek sprawi, że sernik będzie puszysty
Jednym z podstawowych składników sernika jest cukier. Zazwyczaj dodajemy tradycyjny, biały. Warto jednak wykorzystać inne rozwiązanie. Zamiast tradycyjnego cukru, warto dodać cukier żelujący.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Składa się przede wszystkim z cukru spożywczego, ale również substancji żelujących. Wykorzystywany jest przede wszystkim do robienia przetworów - jest składnikiem dżemów i konfitur.
Cukier żelujący sprawdzi się jako składnik sernika. Sprawi, że ciasto będzie lekkie i puszyste. Dlatego też w ulubionym przepisie wystarczy zastąpić zwykły cukier żelującym.
Prosty przepis na łatwy i szybki sernik. Palce lizać!
Jak przygotować prosty sernik? Istnieje wiele sprawdzonych przepisów. Jeśli jednak nie mamy ulubionego i trudno nam wybrać, polecamy ten. Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 20 dag miękkiego masła
- 1 łyżeczka masła do smarowania formy
Przepis krok po kroku:
- Najpierw nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Masło przełóż do rondelka i roztop. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Ser przełóż do miski z zmiksuj przy pomocy blendera.
- Kolejny krok: przełóż do miski zmielony ser, a później dodaj roztopione masło, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
- Ciasto przelej do tortownicy (wierzch wyrównaj).
- Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 30 minut.
- Wyłącz piekarnik, a sernik pozostaw w nim na całą noc.
- Następnie wyjmij sernik wyjmij z piekarnika i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Posyp sernik cukrem pudrem. Gotowe!
***