Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka!

Jest częstym gościem na polskich stołach, przybiera różne formy i kształty. Ale zawsze smakuje wyśmienicie! Sernik uwielbia chyba każdy, a jeden dodatek może sprawić, że będzie puszysty i lekki jak chmurka.

Sernik to częsty gość na polskich stołach. Nie bez powodu - smakuje wyśmienicie!
Sernik to częsty gość na polskich stołach. Nie bez powodu - smakuje wyśmienicie!123RF/PICSEL

Sernik to klasyczne polskie ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Na liście podstawowych składników znajdują się zmielony twaróg, jajka, cukier, masło, mąka pszenna, budyń lub kasza manna. Do masy czasami dodawane są również rodzynki. Po upieczeniu ciasto bywa dekorowane lukrem czy polewą.

Smakuje wyśmienicie, dlatego też jest częstym gościem na polskich stołach. Wypiek pojawia się w różnych odsłonach - jako krakowski, wiedeński, tradycyjny czy królewski. Idealny sernik powinien być puszysty i lekki. Istnieje prosty sposób, by osiągnąć taki efekt.

Ten dodatek sprawi, że sernik będzie puszysty

Zamiast tradycyjnego cukru - cukier żelujący. To on sprawi, że sernik zyska na lekkości!
Zamiast tradycyjnego cukru - cukier żelujący. To on sprawi, że sernik zyska na lekkości!123RF/PICSEL

Jednym z podstawowych składników sernika jest cukier. Zazwyczaj dodajemy tradycyjny, biały. Warto jednak wykorzystać inne rozwiązanie. Zamiast tradycyjnego cukru, warto dodać cukier żelujący.

Składa się przede wszystkim z cukru spożywczego, ale również substancji żelujących. Wykorzystywany jest przede wszystkim do robienia przetworów - jest składnikiem dżemów i konfitur.

Cukier żelujący sprawdzi się jako składnik sernika. Sprawi, że ciasto będzie lekkie i puszyste. Dlatego też w ulubionym przepisie wystarczy zastąpić zwykły cukier żelującym.

Prosty przepis na łatwy i szybki sernik. Palce lizać!

Sernik uwielbia chyba każdy. Temu ciastu trudno się oprzeć!
Sernik uwielbia chyba każdy. Temu ciastu trudno się oprzeć!123RF/PICSEL

Jak przygotować prosty sernik? Istnieje wiele sprawdzonych przepisów. Jeśli jednak nie mamy ulubionego i trudno nam wybrać, polecamy ten. Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 20 dag miękkiego masła
  • 1 łyżeczka masła do smarowania formy

Przepis krok po kroku:

  1. Najpierw nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Masło przełóż do rondelka i roztop. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  3. Ser przełóż do miski z zmiksuj przy pomocy blendera.
  4. Kolejny krok: przełóż do miski zmielony ser, a później dodaj roztopione masło, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
  6. Ciasto przelej do tortownicy (wierzch wyrównaj).
  7. Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 30 minut.
  8. Wyłącz piekarnik, a sernik pozostaw w nim na całą noc.
  9. Następnie wyjmij sernik wyjmij z piekarnika i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  10. Posyp sernik cukrem pudrem. Gotowe!

***

„Ewa gotuje”: Puszysty sernik z budyniemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas