Domowe mleko owsiane: Jak przygotować napój na skołatane nerwy?

Jak przygotować i dlaczego warto pić mleko owsiane?
Jak przygotować i dlaczego warto pić mleko owsiane?123RF/PICSEL
  • Witaminy A i D obecne w mleku owsianym wzmacniają naturalną odporność, zmniejszając podatność organizmu na przeziębienia oraz inne choroby autoimmunologiczne.
  • Za główną wadę mleka owsianego uważa się duży udział węglowodanów, które mogą przyczynić się do nagłego skoku poziomu glukozy we krwi.
  • Oficjalnie owies uznano za produkt bezglutenowy, jednak odradza się spożywania go w jakiejkolwiek postaci osobom chorym na celiakię.

Mleko owsiane - dla kogo?

Zobacz również:

    Właściwości i zalety mleka owsianego

    Jakie zalety wynikają z picia mleka owsianego?
    Jakie zalety wynikają z picia mleka owsianego?123RF/PICSEL
    • brak cholesterolu oraz laktozy w składzie;
    • bogactwo błonnika oraz kwasu foliowego;
    • obecność 15 witamin oraz 10 minerałów (m.in. B12, A, D, żelaza, fosforu);
    • większa zawartość wapnia niż w mleku krowim;
    • wspomaganie walki z anemią - 1 kubek pokrywa ok. 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo;
    • działanie uspokajające, przez co często nazywa się go eliksirem na skołatane nerwy;
    • zawartość fitochemikaliów, czyli roślinnych substancji czynnych, hamujących rozwój komórek nowotworowych, działających antybakteryjnie oraz chroniących przed udarem i chorobami serca.

    Przepis na domowe mleko z płatków owsianych

    • 700 ml przefiltrowanej i przegotowanej wody
    • 3-4 łyżki płatków owsianych górskich
    • 1 łyżka miodu lub 2-3 łyżki syropu klonowego
    • szczypta soli
    1. Do czystego słoika wrzucamy płatki owsiane, a następnie zalewamy je wcześniej przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawiamy do nasiąknięcia na 30-40 minut.
    2. Po upływie wyznaczonego czasu płatki z wodą przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy miód lub syrop klonowy, a także sól i całość miksujemy przez 3-5 minut na najwyższych obrotach.
    3. Otrzymaną ciecz przelewamy przez gęstą gazę do butelek lub innych słoików. Smacznego!

    Przechowywanie i zastosowanie produktu w domowej kuchni

    Jak przechowywać mleko owsiane?
    Jak przechowywać mleko owsiane?123RF/PICSEL
    Szybkie ciasteczka z płatków owsianychInteria KulinariaInteria Kulinaria