Domowe zupy Ewy Wachowicz na jesienne chłody. Od razu robi się cieplej

Polacy uwielbiają zupy. Jemy je cały rok, ale jesienią wybierajmy takie, które nas rozgrzeją. Jedną z popularniejszych jest na przykład krupnik, ale nie możemy jeść go na okrągło. Dzisiaj zaprezentuję przepisy na krupnik przygotowywany na wędzonych żeberkach i kilka innych zup, które wspaniale rozgrzeją was w te jesienne dni. Będzie pysznie!

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriał partnera

Krupnik Ewy Wachowicz

Wszyscy z nas znają krupnik - tak naprawdę istnieje jednak wiele różnych przepisów. Dzisiaj podzielę się recepturą na taki, który przygotowuje się na wędzonych żeberkach. 

Krupnik Ewy Wachowicz
Krupnik Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki

  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso. Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. 

Zupa krem z czosnku Ewy Wachowicz

Nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się z wami chociaż jednym przepisem na zupę krem. Uwielbiam ten rodzaj posiłków! Nie będzie to jednak typowy krem, a zupa z czosnku! Nie muszę chyba dodawać, że to właśnie jego dodatek doskonale wpływa na nasze zdrowie.

Zupa krem z czosnku
Zupa krem z czosnkumateriał partnera

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1½ l wywaru wołowego
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • gęsta śmietana
  • świeży tymianek

Opis przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. 
  2. Dodać pokrojone ziemniaki. 
  3. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. 
  4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości. Zmiksować. 
  5. Doprawić solą oraz pieprzem. 
  6. Na talerzu udekorować kleksem śmietany i tymiankiem.
  7. Zupę tę możecie też podawać w garnuszku i zabrać ze sobą na zewnątrz, popijając podczas prac w ogrodzie.

Żurek Ewy Wachowicz

Żurek Ewy Wachowicz
Żurek Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki

  • 600g wędzonych żeberek
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1½ l wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka tartego chrzanu

Opis przygotowania:

  1. Grzyby namoczone w zimnej wodzie (przez kilka godzin) wyłowić i posiekać.
  2. W garnku roztopić smalec i na nim podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek.  
  3. Żeberka podzielić na porcje, przełożyć do garnka i zalać wodą oraz wlać płyn, w którym moczyły się grzyby. 
  4. Dorzucić grzyby. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. 
  5. Przykryć i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
  6. Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, "zahartować"gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kawałkami mięsa oddzielonymi od kości i jajkami ugotowanymi na twardo.

Kapuśniak Ewy Wachowicz

Nic nie smakuje lepiej niż ciepła zupa, kiedy wracamy zmarznięci ze spaceru. Jedną z moich ulubionych pozycji jest kapuśniak przygotowywany na wędzonych żeberkach. Oto przepis.

Kapuśniak Ewy Wachowicz
Kapuśniak Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki

  • ½ kg żeberek wędzonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę (marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Posolić. Przykryć i ugotować na małym ogniu.
  2. Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. 
  3. Po chwili wrzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie pokrojony czosnek. 
  4. Ugotowane żeberka i jarzyny wyjąć z wywaru. 
  5. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i ugotować. 
  6. Mięso oddzielić od kości, pokroić. 
  7. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka odciśniętą i posiekaną kapustę. 
  8. Przyprawić kminkiem. 
  9. Dorzucić pokrojone mięso oraz kiełbasę z patelni. Wymieszać i ugotować. 
  10. Pod koniec dokwasić sokiem z kapusty. 
  11. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
„Ewa gotuje”: Brownie z buraczkiemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas