Domowe zupy Ewy Wachowicz na jesienne chłody. Od razu robi się cieplej

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
270
Udostępnij
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriał partnera

Krupnik Ewy Wachowicz

Krupnik Ewy Wachowicz
Krupnik Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso. Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. 

Zupa krem z czosnku Ewy Wachowicz

Zupa krem z czosnku
Zupa krem z czosnkumateriał partnera
  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1½ l wywaru wołowego
  • sól
  • pieprz
  • gęsta śmietana
  • świeży tymianek
  1. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. 
  2. Dodać pokrojone ziemniaki. 
  3. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. 
  4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości. Zmiksować. 
  5. Doprawić solą oraz pieprzem. 
  6. Na talerzu udekorować kleksem śmietany i tymiankiem.
  7. Zupę tę możecie też podawać w garnuszku i zabrać ze sobą na zewnątrz, popijając podczas prac w ogrodzie.

Żurek Ewy Wachowicz

Żurek Ewy Wachowicz
Żurek Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 600g wędzonych żeberek
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1½ l wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  1. Grzyby namoczone w zimnej wodzie (przez kilka godzin) wyłowić i posiekać.
  2. W garnku roztopić smalec i na nim podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek.  
  3. Żeberka podzielić na porcje, przełożyć do garnka i zalać wodą oraz wlać płyn, w którym moczyły się grzyby. 
  4. Dorzucić grzyby. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. 
  5. Przykryć i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
  6. Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, "zahartować"gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kawałkami mięsa oddzielonymi od kości i jajkami ugotowanymi na twardo.

Kapuśniak Ewy Wachowicz

Kapuśniak Ewy Wachowicz
Kapuśniak Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • ½ kg żeberek wędzonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • natka pietruszki do dekoracji
  1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę (marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Posolić. Przykryć i ugotować na małym ogniu.
  2. Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. 
  3. Po chwili wrzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie pokrojony czosnek. 
  4. Ugotowane żeberka i jarzyny wyjąć z wywaru. 
  5. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i ugotować. 
  6. Mięso oddzielić od kości, pokroić. 
  7. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka odciśniętą i posiekaną kapustę. 
  8. Przyprawić kminkiem. 
  9. Dorzucić pokrojone mięso oraz kiełbasę z patelni. Wymieszać i ugotować. 
  10. Pod koniec dokwasić sokiem z kapusty. 
  11. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Brownie z buraczkiem
      „Ewa gotuje”: Brownie z buraczkiemPolsat
      zdjęcie
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      142
      Super
      relevant
      52
      Hahaha
      haha
      34
      Szok
      shock
      23
      Smutny
      sad
      10
      Zły
      angry
      9
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      270
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na