Domowe zupy Ewy Wachowicz na jesienne chłody. Od razu robi się cieplej
Polacy uwielbiają zupy. Jemy je cały rok, ale jesienią wybierajmy takie, które nas rozgrzeją. Jedną z popularniejszych jest na przykład krupnik, ale nie możemy jeść go na okrągło. Dzisiaj zaprezentuję przepisy na krupnik przygotowywany na wędzonych żeberkach i kilka innych zup, które wspaniale rozgrzeją was w te jesienne dni. Będzie pysznie!
Spis treści:
Krupnik Ewy Wachowicz
Wszyscy z nas znają krupnik - tak naprawdę istnieje jednak wiele różnych przepisów. Dzisiaj podzielę się recepturą na taki, który przygotowuje się na wędzonych żeberkach.
Składniki
- 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- seler
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut.
- Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
- Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso. Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
Zupa krem z czosnku Ewy Wachowicz
Nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się z wami chociaż jednym przepisem na zupę krem. Uwielbiam ten rodzaj posiłków! Nie będzie to jednak typowy krem, a zupa z czosnku! Nie muszę chyba dodawać, że to właśnie jego dodatek doskonale wpływa na nasze zdrowie.
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1½ l wywaru wołowego
- sól
- pieprz
Składniki do podania
- gęsta śmietana
- świeży tymianek
Opis przygotowania:
- W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć.
- Dodać pokrojone ziemniaki.
- Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości. Zmiksować.
- Doprawić solą oraz pieprzem.
- Na talerzu udekorować kleksem śmietany i tymiankiem.
- Zupę tę możecie też podawać w garnuszku i zabrać ze sobą na zewnątrz, popijając podczas prac w ogrodzie.
Żurek Ewy Wachowicz
Składniki
- ½ l zakwasu na żurek
- 600g wędzonych żeberek
- 1 łyżka smalcu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 25 g suszonych grzybów
- 1½ l wody
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka tartego chrzanu
Opis przygotowania:
- Grzyby namoczone w zimnej wodzie (przez kilka godzin) wyłowić i posiekać.
- W garnku roztopić smalec i na nim podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek.
- Żeberka podzielić na porcje, przełożyć do garnka i zalać wodą oraz wlać płyn, w którym moczyły się grzyby.
- Dorzucić grzyby. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem.
- Przykryć i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
- Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, "zahartować"gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kawałkami mięsa oddzielonymi od kości i jajkami ugotowanymi na twardo.
Kapuśniak Ewy Wachowicz
Nic nie smakuje lepiej niż ciepła zupa, kiedy wracamy zmarznięci ze spaceru. Jedną z moich ulubionych pozycji jest kapuśniak przygotowywany na wędzonych żeberkach. Oto przepis.
Składniki
- ½ kg żeberek wędzonych
- włoszczyzna jak do rosołu
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- kawałek kiełbasy wiejskiej
- 1 łyżka smalcu gęsiego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ kg ziemniaków
- ½ kg kapusty kiszonej
- ½ szklanki soku spod kapusty
- 1 łyżeczka kminku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę (marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Posolić. Przykryć i ugotować na małym ogniu.
- Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Po chwili wrzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie pokrojony czosnek.
- Ugotowane żeberka i jarzyny wyjąć z wywaru.
- Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i ugotować.
- Mięso oddzielić od kości, pokroić.
- Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka odciśniętą i posiekaną kapustę.
- Przyprawić kminkiem.
- Dorzucić pokrojone mięso oraz kiełbasę z patelni. Wymieszać i ugotować.
- Pod koniec dokwasić sokiem z kapusty.
- Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
Polecamy również: Jak pasteryzować mięsne przetwory? Mięso do słoików