Domowy piszinger nie ma sobie równych. Mamy świetny przepis na galaretkową masę
Tortowe wafle do przekładania zwykle wypełniamy kajmakowymi czy czekoladowymi, szybko zastygającymi masami - w ten sposób powstaje wyborny piszinger, który ma już parusetletnią tradycję! Świetną odmianą dla klasycznych mas do przekładania wafli może być pyszna, delikatna, ale równie słodka masa przyrządzana z... galaretek! Zobaczcie, jak ją zrobić - to genialny sposób na szybki deser, który posmakuje wszystkim!
Piszinger to torcik z wafli przekładanych masą. Tradycyjnie była to masa czekoladowo-orzechowa, z czasem jednak zaczęto bardziej eksperymentować ze smakami. Bardzo popularne są piszingery z masą toffi czy nawet owocową. W domach często wafle smarujemy po prostu dżemem.
Pomysłodawcą tortu był XIX-wieczny wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Wafle podbiły serca miłośników słodyczy i do dziś często goszczą na naszych stołach. To doskonały patent na przygotowanie deseru dla niespodziewanych gości albo gdy dopadnie nas tzw. mały głód.
Zobacz też: Przepis na czekoladowe ciasto Ewy Wachowicz
Domowe piszingery - składniki
Do przygotowania tych pysznych wafli potrzebować będziesz:
- wafle z grubą kratką
- 1 kostkę margaryny
- 1 szklankę cukru
- 1 szklankę kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 galaretkę
Jak zrobić domowe piszingery?
*** Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.