Reklama

Reklama

Doskonałe lody ryżowe z morelami

Domowe lody? Przygotujesz je z łatwością!

Składniki

  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka wody
  • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 gałązka trawy cytrynowej lub starta skórka z cytryny
  • 100 g moreli całe owoce np. Bakalland
  • 3 łyżki ryżu (np. arborio)

Sposób przygotowania

Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, następnie odcedzamy. W rondelku łączymy z sobą mleko, mleko kokosowe, śmietankę, trawę cytrynową i starty imbir. Dodajemy szklankę wody i doprowadzamy do zagotowania. Następnie z rondelka wyjmujemy trawę cytrynową i do masy dodajemy ryż, wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie na małym ogniu gotujemy wszystko przez ok. 35 minut. Do gotowej masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę morele oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotową masę przekładamy do foremek na lody i umieszczamy w zamrażarce. Po godzinie do foremek wtykamy patyczki. Lody mrozimy minimum 2 godziny.

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy