Doskonałe lody ryżowe z morelami

Domowe lody? Przygotujesz je z łatwością!

Lody morelowe
Lody morelowemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, następnie odcedzamy. W rondelku łączymy z sobą mleko, mleko kokosowe, śmietankę, trawę cytrynową i starty imbir. Dodajemy szklankę wody i doprowadzamy do zagotowania. Następnie z rondelka wyjmujemy trawę cytrynową i do masy dodajemy ryż, wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie na małym ogniu gotujemy wszystko przez ok. 35 minut. Do gotowej masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę morele oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotową masę przekładamy do foremek na lody i umieszczamy w zamrażarce. Po godzinie do foremek wtykamy patyczki. Lody mrozimy minimum 2 godziny.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas