Drobiowe kotlety inaczej podane
Dzięki oryginalnym dodatkom i sposobowi przyrządzenia są niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie aromatyczne… Palce lizać!
1. Pomidory umyj, włóż na chwilę do wrzątku. Potem wyjmij je, obierz, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w kosteczkę. Papryki oraz cukinie oczyść, umyj, potnij w średnią kostkę.
2. Sznycle opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami włoskimi. Potem natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Szybko obsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do żaroodpornej formy. Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa. Posyp je solą, pieprzem, ziołami włoskimi i chili w proszku. Obłóż nimi kotlety w formie. Piecz ok. 35 minut w 200 st.
3. Ser grubo zetrzyj. Posyp nim składniki w formie ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika. Gotowe danie udekoruj bazylią.
Rada kucharza
Brzegi kotletów lekko ponacinaj (na ok. 1 cm), a sznycle zachowają ładny kształt po usmażeniu.
Niewykorzystany żółty ser trzymaj w lodówce w pudełku z kostką cukru. Wchłonie ona wilgoć, co zapobiegnie szybkiemu pleśnieniu sera.