Reklama

Reklama

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Taka bułeczka będzie doskonałą propozycją na drugie śniadanie.

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • puszka masy makowej

W misce pokrusz drożdże  i zalej je ciepłym mlekiem. Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej.  

Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj. Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło.

Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż na niego masę makową i rozprowadź. Zwiń całość w roladę i pokrój ją w dość grube plastry. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami.

Piecz ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180˚C. Dobrze wystudź i odłóż w chłodne miejsce. Możesz polać je lukrem.


Dowiedz się więcej na temat: drożdżowe bułki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje