Drożdżowe ślimaczki z makiem

Taka bułeczka będzie doskonałą propozycją na drugie śniadanie.

Są pyszne!
Są pyszne! 123RF/PICSEL

W misce pokrusz drożdże  i zalej je ciepłym mlekiem. Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej.  

Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj. Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło.

Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż na niego masę makową i rozprowadź. Zwiń całość w roladę i pokrój ją w dość grube plastry. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami.

Piecz ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180˚C. Dobrze wystudź i odłóż w chłodne miejsce. Możesz polać je lukrem.

Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rollsInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas