Drożdżowe ślimaczki z makiem
Taka bułeczka będzie doskonałą propozycją na drugie śniadanie.
W misce pokrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej.
Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj. Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło.
Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż na niego masę makową i rozprowadź. Zwiń całość w roladę i pokrój ją w dość grube plastry. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami.
Piecz ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180˚C. Dobrze wystudź i odłóż w chłodne miejsce. Możesz polać je lukrem.