Drożdżówki z serem
Lepsze niż z cukierni
Składniki:
- pół kg mąki
- 5 dag drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 kostki masła
- 200g twarogu
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 50g cukru pudru
Przygotowanie:
Drożdże, cukier, mleko i łyżeczkę mąki wyrób. Odstaw. Masło stop. Przesianą mąkę, masło i drożdże wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
Jajka i żółtko utrzyj z cukrem. Dodając stopniowo ser, zmiksuj na gładką, gęstą masę.
Ciasto przełóż na stolnice, rozwałkuj. Za pomocą szklanki wycinaj z niego kółka, a następnie na każdym z kawałków ciasta połóż trochę masy serowej.
Drożdżówki piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 st.