Reklama

Reklama

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Ciasto, które pachnie latem!

Składniki - kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

Składniki - ciasto

  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 100 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski

Składniki - drożdżówki

  • 350-360 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół

Sposób przygotowania

Kruszonka
1.  Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić 10-15 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.

Ciasto
2.  Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
3.  Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
4.  Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto umieścić w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
5.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
6.  Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Drożdżówki
7.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
8.  Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką.
9.  Piec ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
10.  Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.

Reklama

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Kruszonka

1. Do naczynia wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.

Ciasto
2.  Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
3.  Do garnka wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać - od czasu do czasu mieszając. Przelać do miski.
4.  Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić ciasto. Następnie umieścić je w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
5.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
6.  Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Drożdżówki
7.  Odważyć truskawki.
8.  Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką.
9.  Piec ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
10.  Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje