Duszona ryba po grecku
"Seler – zawiera dużo witamin C, E, A, tych z grupy B, PP i kwas foliowy. Posiada bogaty skład mineralny (fosfor, cynk, potas,wapń oraz trochę mniej żelaza i magnezu). Ponad to ma cenne flawonoidy (furanokumaryny) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, moczopędnym i uszczelniającym naczynia krwionośne" - pisze w swojej książce kulinarnej Magdalena Makarowska.
Składniki:
- 200 g białej ryby bez ości (dorsza, halibuta, morszczuka),
- 200 g pomidorów krojonych bez skórki lub domowego przecieru pomidorowego,
- 2 duże marchewki, duży seler,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 łyżki natki pietruszki, kawałek pora lub 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- świeżo mielonego pieprzu, liść laurowy,
- ziele angielskie,
- łyżeczka domowej vegety,
- pieprz cytrynowy lub sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Kawałki ryby oprósz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym i skrop sokiem z cytryny) i odstaw na 10 minut. W tym czasie zetrzyj wszystkie warzywa na grubej tarce. Pokrój por w talarki (cebulę w piórka). Podduś na oleju. Dodaj starte warzywa, przyprawy i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (mniej więcej 20 minut), w razie potrzeby podlewaj wodą. Następnie dodaj pomidory lub przecier i wymieszaj.
Na warzywa wyłóż kawałki ryby, przykryj pokrywką z dziurką i duś, aż ryba stanie się miękka. Podawaj z ulubioną kaszą i surówką.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej, "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży".