Dwa sposoby na śledzie
Karpie nie ma ostatnio najlepszej prasy. Sposoby ich przetrzymywania i uśmiercania jeżą włos na głowie. Zdaniem wielu ryby te są niesmaczne i kłopotliwe przy konsumpcji. Coraz więcej świadomych konsumentów woli czymś go zastąpić w Wigilię. Najczęściej są to śledzie.

Rosyjska sałatka śledziowa
Składniki
- 5 ziemniaków
- 1 burak
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 250 g majonezu
- 2 płaty solonego śledzia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Śledzie moczymy przez noc w mleku. Gotujemy ziemniaki (w mundurkach) w osolonym wrzątku, osobno - obraną marchewkę i buraka. Warzywa nie mogą się rozgotować. Gotujemy też jajko na twardo.Ziemniaki studzimy, obieramy. Obieramy jabłko. Na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki, jabłko, buraka i marchewkę. Ścieramy ugotowane jajko (je odstawiamy, posłuży do dekoracji). Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, drobno kroimy też wyjęte z mleka, opłukane i osuszone śledzie.Składniki wykładamy w salaterce warstwowo - najpierw śledzie wymieszane z cebulą i łyżeczką oliwy, posypane pieprzem, następnie cienka warstwa majonezu, potem starte, lekko posolone ziemniaki, dalej - kolejna warstwa majonezu, starta marchewka, starte jabłko, starty burak i ostatnia porcja majonezu, wierzch dekorujemy startym jajkiem. Przed podaniem chłodzimy sałatkę w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
Śledzie po grecku

Składniki
- 7 solonych płatów śledziowych a'la matjas
- 2 marchewki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 łyżki rodzynek
- pieprz ziołowy (nie dodawać soli)
- posiekany koperek, natka pietruszki do dekoracji wg uznania
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą (tak by były całkiem przykryte), moczymy przez dwie godziny
W tym czasie przygotowujemy warzywa z sosem: ścieramy marchew, pietruszkę, seler na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w piórka.
Zalewamy gorącą wodą rodzynki umieszczone w małej miseczce, po 15 min. je opłukujemy, przecedzamy i pozostawiamy do wyschnięcia.
Podsmażamy cebulę na oleju na dużej patelni z pozostałymi warzywami, po 10 min. dodajemy pokrojone i osuszone śledzie (jeden płat dzielimy na cztery części), ponownie podsmażamy 10 min., delikatnie mieszamy śledzie z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, znowu delikatnie wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy, dodajemy rodzynki, delikatnie je łączymy z potrawą. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w patelni.
Po przestudzeniu przekładamy zawartość patelni do szklanej miski. Przykrywamy ją talerzykiem i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie dekorujemy śledzie po grecku zieleniną.
WAŻNE: Na żadnym etapie nie solimy potrawy.