Reklama

Reklama

Dwa sposoby na śledzie

Karpie nie ma ostatnio najlepszej prasy. Sposoby ich przetrzymywania i uśmiercania jeżą włos na głowie. Zdaniem wielu ryby te są niesmaczne i kłopotliwe przy konsumpcji. Coraz więcej świadomych konsumentów woli czymś go zastąpić w Wigilię. Najczęściej są to śledzie.

Rosyjska sałatka śledziowa

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 burak
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 250 g majonezu
  • 2 płaty solonego śledzia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Reklama

Śledzie moczymy przez noc w mleku. Gotujemy ziemniaki (w mundurkach) w osolonym wrzątku, osobno - obraną marchewkę i buraka. Warzywa nie mogą się rozgotować. Gotujemy też jajko na twardo.

Ziemniaki studzimy, obieramy. Obieramy jabłko. Na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki, jabłko, buraka i marchewkę. Ścieramy ugotowane jajko (je odstawiamy, posłuży do dekoracji). Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, drobno kroimy też wyjęte z mleka, opłukane i osuszone śledzie.

Składniki wykładamy w salaterce warstwowo - najpierw śledzie wymieszane z cebulą i łyżeczką oliwy, posypane pieprzem, następnie cienka warstwa majonezu, potem starte, lekko posolone ziemniaki, dalej - kolejna warstwa majonezu, starta marchewka, starte jabłko, starty burak i ostatnia porcja majonezu, wierzch dekorujemy startym jajkiem. Przed podaniem chłodzimy sałatkę w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.

Śledzie po grecku

Składniki

  • 7 solonych płatów śledziowych a'la matjas
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 łyżki rodzynek
  • pieprz ziołowy (nie dodawać soli)
  • posiekany koperek, natka pietruszki do dekoracji wg uznania
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą (tak by były całkiem przykryte), moczymy przez dwie godziny

W tym czasie przygotowujemy warzywa z sosem: ścieramy marchew, pietruszkę, seler na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w piórka.

Zalewamy gorącą wodą rodzynki umieszczone w małej miseczce, po 15 min. je opłukujemy, przecedzamy i pozostawiamy do wyschnięcia.

Podsmażamy cebulę na oleju na dużej patelni z pozostałymi warzywami, po 10 min. dodajemy pokrojone i osuszone śledzie (jeden płat dzielimy na cztery części), ponownie podsmażamy 10 min., delikatnie mieszamy śledzie z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, znowu delikatnie wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy, dodajemy rodzynki, delikatnie je łączymy z potrawą. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w patelni. 

Po przestudzeniu przekładamy zawartość patelni do szklanej miski. Przykrywamy ją talerzykiem i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie dekorujemy śledzie po grecku zieleniną.

WAŻNE: Na żadnym etapie nie solimy potrawy.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje