Reklama

Reklama

Dynia w zalewie

Zapasy na zimę.

Składniki na 2 słoiki po 300 ml:

Reklama

- 80 dag dyni,
- kawałek korzenia imbiru,
- 150 ml octu winnego jabłkowego,
- 1/2 laski cynamonu,
- 2-3 goździki,
- 2 gwiazdki anyżku,
- 15 dag miodu

Przygotowanie:

Dynię obierz ze skóry, przekrój i usuń włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąższ pokrój na kawałki 2 cm. Obierz imbir i pokrój w plasterki. Do garnka wlej ocet, 150 ml wody, wrzuć imbir, cynamon, goździki i gwiazdki anyżu. Zagotuj. Włóż kawałki dyni i gotuj 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjmij z garnka kawałki dyni i przełóż do wysterylizowanych słoików. Zalewę jeszcze raz zagotuj, dodaj miód i razem wymieszaj. Zalej dynię w słoikach, tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości. Słoiki natychmiast zamknij i odwróć do góry dnem. Dynię odstaw w chłodne miejsce, aby nabrała smaku.
Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Dowiedz się więcej na temat: dynia | przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje