Dynia w zalewie
Zapasy na zimę.

Składniki na 2 słoiki po 300 ml:
- 80 dag dyni, - kawałek korzenia imbiru, - 150 ml octu winnego jabłkowego, - 1/2 laski cynamonu, - 2-3 goździki, - 2 gwiazdki anyżku, - 15 dag miodu
Przygotowanie:
Dynię obierz ze skóry, przekrój i usuń włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąższ pokrój na kawałki 2 cm. Obierz imbir i pokrój w plasterki. Do garnka wlej ocet, 150 ml wody, wrzuć imbir, cynamon, goździki i gwiazdki anyżu. Zagotuj. Włóż kawałki dyni i gotuj 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjmij z garnka kawałki dyni i przełóż do wysterylizowanych słoików. Zalewę jeszcze raz zagotuj, dodaj miód i razem wymieszaj. Zalej dynię w słoikach, tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości. Słoiki natychmiast zamknij i odwróć do góry dnem. Dynię odstaw w chłodne miejsce, aby nabrała smaku. Czas przygotowania: ok. 30 minut.