Dżem wykwintny
Aromatyczny i smaczny.

Składniki na ok. 12 porcji:
- 40 dag czereśni, - 40 dag jabłek, - pomarańcza, - laska cynamonu, - torebka kardamonu z nasionkami, - 50 dag cukru, - 15 dag malin, - cukier waniliowy, - opakowanie żelatyny
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić na cienkie plasterki. Czereśnie umyć, usunąć ogonki i wyjąć pestki. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę na tarce. Wycisnąć z pomarańczy sok. Skórkę, sok, cynamon, cukier i żelatynę dodać do czereśni i pokrojonych jabłek. Odstawić na 3 godziny, żeby wytworzył się sok. Następnie postawić garnek na ogniu i doprowadzić masę do wrzenia. Gotować ją przez około 5 minut, tak aby tylko "pyrkotała". Na samym końcu usunąć z dżemu cynamon i kardamon.
Czas przygotowania 45 minut