Dżem wykwintny
Aromatyczny i smaczny.
- 40 dag czereśni,
- 40 dag jabłek,
- pomarańcza,
- laska cynamonu,
- torebka kardamonu z nasionkami,
- 50 dag cukru,
- 15 dag malin,
- cukier waniliowy,
- opakowanie żelatyny
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić na cienkie plasterki. Czereśnie umyć, usunąć ogonki i wyjąć pestki. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę na tarce. Wycisnąć z pomarańczy sok. Skórkę, sok, cynamon, cukier i żelatynę dodać do czereśni i pokrojonych jabłek. Odstawić na 3 godziny, żeby wytworzył się sok. Następnie postawić garnek na ogniu i doprowadzić masę do wrzenia. Gotować ją przez około 5 minut, tak aby tylko "pyrkotała". Na samym końcu usunąć z dżemu cynamon i kardamon.
Czas przygotowania 45 minut