Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek
Smak lata.
- 1 kg jarzębiny,
- po 1/2 kg jabłek i gruszek,
- 1 kg cukru,
- 1 szklanka wody,
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki. Gruszki i jabłka - po 1/2 kg - obrać, pokrajać na ćwiartki. Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody, wsypać jarzębinę, pogotować chwilę, dodać jabłka i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć kocem do wystygnięcia.