ArtykułyWielu uważa je za trujące. Lasy Państwowe: czerwony owoc można jeść tylko wtedyMimo iż czerwone owoce powszechnie uważa się za zwiastun nadchodzącej jesieni, pierwsze pojawiają się na drzewach już teraz. Ale zanim, skuszeni ich wyglądem, zerwiemy je z gałęzi i postanowimy zjeść, zapamiętajmy słowa specjalistów z Lasów Państwowych. Czy jarzębina jest trująca? Oto kiedy można ją zjeść.jarzębina, Lasy PaństwoweNalewka z jarzębiny – moc smaku i zdrowiaNalewka z jarzębiny (jarzębiniak) to doskonałe, naturalne antidotum na kłopoty metaboliczne. Stosowana z umiarem – wszak to specyfik wysokoprocentowy – ma korzystny wpływ na odporność. Jest szczególnie polecana przy infekcjach wirusowych. Co jeszcze warto wiedzieć o nalewce z jarzębiny? Jak ją spożywać? Wyjaśniamy. nalewka, jarzębinaJak jesienią wykorzystać jarzębinę?Jesień to czas kiedy liście jarzębu pospolitego pięknie zdobią ogrody. Jego grona natomiast mogą być nie tylko wspaniałą dekoracją działki. Warto spożytkować je w kuchni lub ozdobić nimi wnętrza. Jak jesienią wykorzystać jarzębinę? jarzębinaJakie rośliny zbierać w październiku i listopadzie?Październik i listopad to miesiące, w których pustoszeją pola i ogrody, dla miłośników zielarstwa nie oznacza to jednak końca pracy. Pierwsze jesienne przymrozki pojawiły się już w wielu częściach kraju, a to znak, że pora przystąpić do zbiorów dziko rosnących owoców. Warto też wybrać się do lasów i na łąki, gdzie nadal rośnie wiele godnych uwagi ziół. Co zbierać w październiku i listopadzie? Jak wykorzystać zebrane rośliny? aronia, głóg, dzika róża, dereń jadalny, rokitnik, porady, owoce, pigwowiec, pigwa, jarzębina, październikNajpiękniejsze, jesienne krzewy ozdobneJesień może kojarzyć się z szarym i smutnym obrazem ogrodu. Tymczasem jest wiele roślin, które swoje walory dekoracyjne ujawniają właśnie w tym okresie. Przedstawiamy najpiękniejsze, jesienne krzewy ozdobne. krzewy, ozdobne krzewy kwitnące, ogród jesienią, jesień w ogrodzie, trzmielina, jarzębina, kalina koralowaJarzębina: Dla wzmocnienia sił witalnychSuszone owoce jarzębiny to doskonała alternatywa dla syntetycznych witamin i minerałów, którymi wielu z nas zwykło wzmacniać system immunologiczny, zwłaszcza na progu wiosny, gdy o świeże warzywa i owoce najtrudniej. Dlaczego owoce jarzębiny są lepsze od preparatów farmaceutycznych?jarzębinaJakie są właściwości lecznicze jarzębiny?Większości z nas jarzębina kojarzy się z drzewem, którego owoce w dzieciństwie ochoczo przerabialiśmy na korale i inne ozdoby. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że roślina ta ma niezwykle korzystne właściwości lecznicze. Można spożywać ją pod postacią dżemu, soku lub naparu, które uwolnią nas od wielu przykrych dolegliwości. Jakich? Tego dowiesz się poniżej.jarzębinaNalewka z jarzębinyPiękny kolor, wyśmienity smak.nalewka, jarzębina, nalewki, przetworySkarby w koralach jarzębinyJej owoce są bogate w wit. C i A. By nadawały się do spożycia, muszą być przemrożone - na drzewie lub w zamrażalniku (przez 2 dni).jarzębinaDżem z jarzębiny, gruszek i jabłekSmak lata.smak, Dżem, jabłka, gruszki, przetwory, jarzębinaDżem jabłkowo-jarzębinowyDomowy przysmak.Dżem, jarzębina, jabłka, przetworyPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Wielu uważa je za trujące. Lasy Państwowe: czerwony owoc można jeść tylko wtedyMimo iż czerwone owoce powszechnie uważa się za zwiastun nadchodzącej jesieni, pierwsze pojawiają się na drzewach już teraz. Ale zanim, skuszeni ich wyglądem, zerwiemy je z gałęzi i postanowimy zjeść, zapamiętajmy słowa specjalistów z Lasów Państwowych. Czy jarzębina jest trująca? Oto kiedy można ją zjeść.
Nalewka z jarzębiny – moc smaku i zdrowiaNalewka z jarzębiny (jarzębiniak) to doskonałe, naturalne antidotum na kłopoty metaboliczne. Stosowana z umiarem – wszak to specyfik wysokoprocentowy – ma korzystny wpływ na odporność. Jest szczególnie polecana przy infekcjach wirusowych. Co jeszcze warto wiedzieć o nalewce z jarzębiny? Jak ją spożywać? Wyjaśniamy.
Jak jesienią wykorzystać jarzębinę?Jesień to czas kiedy liście jarzębu pospolitego pięknie zdobią ogrody. Jego grona natomiast mogą być nie tylko wspaniałą dekoracją działki. Warto spożytkować je w kuchni lub ozdobić nimi wnętrza. Jak jesienią wykorzystać jarzębinę?
Jakie rośliny zbierać w październiku i listopadzie?Październik i listopad to miesiące, w których pustoszeją pola i ogrody, dla miłośników zielarstwa nie oznacza to jednak końca pracy. Pierwsze jesienne przymrozki pojawiły się już w wielu częściach kraju, a to znak, że pora przystąpić do zbiorów dziko rosnących owoców. Warto też wybrać się do lasów i na łąki, gdzie nadal rośnie wiele godnych uwagi ziół. Co zbierać w październiku i listopadzie? Jak wykorzystać zebrane rośliny?
Najpiękniejsze, jesienne krzewy ozdobneJesień może kojarzyć się z szarym i smutnym obrazem ogrodu. Tymczasem jest wiele roślin, które swoje walory dekoracyjne ujawniają właśnie w tym okresie. Przedstawiamy najpiękniejsze, jesienne krzewy ozdobne.
Jarzębina: Dla wzmocnienia sił witalnychSuszone owoce jarzębiny to doskonała alternatywa dla syntetycznych witamin i minerałów, którymi wielu z nas zwykło wzmacniać system immunologiczny, zwłaszcza na progu wiosny, gdy o świeże warzywa i owoce najtrudniej. Dlaczego owoce jarzębiny są lepsze od preparatów farmaceutycznych?
Jakie są właściwości lecznicze jarzębiny?Większości z nas jarzębina kojarzy się z drzewem, którego owoce w dzieciństwie ochoczo przerabialiśmy na korale i inne ozdoby. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że roślina ta ma niezwykle korzystne właściwości lecznicze. Można spożywać ją pod postacią dżemu, soku lub naparu, które uwolnią nas od wielu przykrych dolegliwości. Jakich? Tego dowiesz się poniżej.
Skarby w koralach jarzębinyJej owoce są bogate w wit. C i A. By nadawały się do spożycia, muszą być przemrożone - na drzewie lub w zamrażalniku (przez 2 dni).