Dżem z jarzębiny. Poznaj jego właściwości i wypróbuj babciny przepis!
Z owoców jarzębiny możesz przygotować różnego rodzaju przetwory, które mają niebagatelne znaczenie dla zdrowia. Naszą propozycją jest dżem z jarzębiny, który wpływa na pracę jelit, a także nerek. Ponadto owoce te wzmacniają mięsień sercowy i działają moczopędnie. Ich spożywanie zaleca się osobom zmagającym się z kamicą nerkową. Jak przygotować dżem z jarzębiny? Jakie ma właściwości zdrowotne i dlaczego warto go jeść? Dowiesz się z tego artykułu.
Spis treści:
Kiedy zbierać owoce jarzębiny?
Owoce jarzębiny najlepiej zacząć zbierać dopiero pod koniec października, gdy stają się dojrzałe. Pierwsze przymrozki wpływają korzystnie na te owoce, gdyż wydobywa to z nich walory smakowe. Tracą one goryczkowy posmak, a ich właściwości zdrowotne są jeszcze większe. Zrywaj całe kiście jarzębiny, a potem lekko oderwij je od łodyg. Jeśli łatwo odchodzą to znaczy, że są w pełni dojrzałe. Pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie zjadać surowych owoców jarzębiny. W takiej wersji zawierają toksyczny kwas parasorbowy, po którego spożyciu mogą wystąpić wymioty czy bóle głowy.
Jakie właściwości ma dżem z jarzębiny?
Owoce jarzębiny mają dużo właściwości zdrowotnych, ponieważ są źródłem cennych składników. To skarbnica witaminy C, odpowiedzialnej za przyswajanie żelaza czy szybsze gojenie się ran. Ponadto jej odpowiedni poziom w organizmie zapewnia ochronę zębów. Zwalcza ona bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy. Tę witaminę powinny suplementować osoby zmagające się z częstymi krwotokami z dziąseł. Ponieważ odpowiada ona za uszczelnienie naczynek krwionośnych, problem ten ustąpi znacznie szybciej.
Co jeszcze oferują nam owoce jarzębiny? Zawierają równie ważną witaminę P, która pomaga przyswajać witaminę C. To połączenie sprawia, że obie z nich tworzą zgrany duet. Kolejną zaletą omawianego składnika jest to, że działa przeciwutleniająco. Oznacza to, że chroni on komórki przed działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do szybszego starzenia się organizmu. Witamina P uszczelnia naczynia krwionośne i wpływa na nie rozkurczowo. Dzięki temu przepływ krwi jest znacznie uproszczony, a ryzyko wystąpienia miażdżycy znacznie maleje.
Stymulacja pracy jelit
Jarzębina jest bardzo pomocna w przypadku zaburzonej pracy jelit. Dzięki zawartości takich związków jak flawonoidy czy garbniki, owoce niwelują dolegliwości układu pokarmowego. Składniki te zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, co znacznie ułatwia trawienie. Ponadto pomagają one przy zaparciach i skłonnościach do wzdęć. Warto również wspomnieć, że związki te dbają o odpowiedni poziom flory bakteryjnej w jelitach. Jej rolą jest ochrona układu pokarmowego przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów. Regularne spożywanie wyrobów z jarzębiny zdecydowanie poprawia przemianę materii.
Pozytywny wpływ na układ moczowy
Dżem z jarzębiny powinny w swojej diecie uwzględnić osoby zmagające się z kamicą nerkową. Owoce jarzębiny mają działanie przeciwzapalne i przyspieszają wydalanie moczu. Zalegające złogi, czyli kamienie nerkowe, mogą być dla organizmu bardzo szkodliwe. Szklanka soku z jarzębiny pomoże w szybszym wydaleniu kamieni. Oczywiście nic nie zastąpi wizyty u lekarza specjalisty, który zastosuje odpowiednie leczenie.
Wzmocnienie pracy serca
Wprowadzenie do swojej diety przetworów na bazie jarzębiny wzmocni serce. To dzięki zawartości potasu, który reguluję pracę mięśnia sercowego i zapobiega arytmii. Prawidłowe stężenie tego pierwiastka w organizmie chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego. Drugim ważnym minerałem jest magnez, obniżający poziom stresu. Jak wiadomo, nie wpływa on korzystnie na pracę serca. Przedłużające się napięcie nerwowe może w konsekwencji spowodować wystąpienie zawału. Dzięki odpowiedniemu stężeniu magnezu w organizmie organ ten pracuje sprawniej.
Przepis na dżem z jarzębiny
Na początku skompletuj potrzebne składniki, czyli kilogram jarzębiny i pół kilograma cukru, a także średniej wielkości słoiki. Oto przepis krok po kroku na wykonanie dżemu z jarzębiny:
- Oczyść owoce jarzębiny, a potem przełóż do średniej wielkości garnka.
- Zalej je chłodną wodą, by były całkowicie nią zakryte.
- Podgrzej na małym ogniu do momentu wrzenia wody.
- Odlej wywar i znowu zalej owoce, ale teraz wrzątkiem.
- Podgrzewaj na małym ogniu, a po upływie kwadransa dodaj cukier i mieszaj. Pozostaw mieszankę na kolejne 15 minut.
Kiedy dżem będzie już gotowy, przełóż go do czystych słoików i dobrze zakręć. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Smacznego!
Zobacz też: