Dżem z jarzębiny. Poznaj jego właściwości i wypróbuj babciny przepis!

Dżem z jarzębiny wspiera pracę jelit i jest moczopędny
Dżem z jarzębiny wspiera pracę jelit i jest moczopędny123RF/PICSEL
  • Dżem z jarzębiny pozytywnie wpływa na pracę serca, gdyż w swoim składzie zawiera magnez i potas.
  • Owoce te mają właściwości moczopędne, co ma dobry wpływ na pacjentów z kamicą nerkową.
  • Z jarzębiny można zrobić wiele przetworów, które nadają się do ciast, deserów czy kanapek.

Kiedy zbierać owoce jarzębiny?

Jakie właściwości ma dżem z jarzębiny?

Jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach
Jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach123RF/PICSEL

Stymulacja pracy jelit

Pozytywny wpływ na układ moczowy

Jarzębina wspiera pracę układu moczowego
Jarzębina wspiera pracę układu moczowego123RF/PICSEL

Wzmocnienie pracy serca

Przepis na dżem z jarzębiny

Jak wykorzystać jarzębinę w jesieni? Można z niej zrobić dżem i inne przetwory
Jak wykorzystać jarzębinę w jesieni? Można z niej zrobić dżem i inne przetwory123RF/PICSEL
  1. Oczyść owoce jarzębiny, a potem przełóż do średniej wielkości garnka.
  2. Zalej je chłodną wodą, by były całkowicie nią zakryte.
  3. Podgrzej na małym ogniu do momentu wrzenia wody.
  4. Odlej wywar i znowu zalej owoce, ale teraz wrzątkiem.
  5. Podgrzewaj na małym ogniu, a po upływie kwadransa dodaj cukier i mieszaj. Pozostaw mieszankę na kolejne 15 minut.
„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe z puszki. Skład nie zachęca do jedzeniaPolsat CafePolsat Cafe