Działa 100 razy lepiej niż witamina C. Pij codziennie, by utrzymać organizm w idealnej kondycji

Jak przygotować prawdziwie japońską matchę w domu?
Jak przygotować prawdziwie japońską matchę w domu?123RF/PICSEL

Czym jest matcha?

Zobacz również:

    Właściwości napoju

    Matcha hamuje procesy starzenia skóry
    Matcha hamuje procesy starzenia skóry123RF/PICSEL

    Jak przygotować matchę w domu?

    1. Zaczynamy od wsypania jednej łyżeczki sproszkowanej matchy do kubka, szklanki lub specjalnej czarki. Osoby posiadające specjalny zestaw do parzenia tego typu herbaty, a tym samym japońskie łyżeczki bambusowe, mogą użyć dwóch miarek proszku.
    2. Sproszkowane liście zalewamy 100 ml gorącej wody. Pamiętajmy, by nie używać wrzątku. Idealna temperatura parzenia to ok. 80 st. C. Po zagotowaniu w czajniku odczekajmy kilka minut i dopiero wtedy dolejmy wodę do naczynia.
    3. Intensywnie mieszamy całość za pomocą łyżeczki, spieniacza do mleka lub specjalnego chansenu, czyli bambusowego przyrządu przypominającego nieco pędzel.
    4. Czynność kontynuujemy do momentu powstania gęstej zielonej piany, a następnie oddajemy się delektowaniu pysznym napojem. Smacznego!
    Matcha – domowy napój energetycznyInteria Kulinaria