Mrozisz makowca? Zwróć uwagę na kilka rzeczy. Inaczej będzie do wyrzucenia

InteriaKobieta Redakcja

Trzy plastry makowca ułożone na białym talerzu, obok widoczny metalowy widelec z czarną rączką, całość położona na drewnianej powierzchni.
Makowiec, podobnie jak inne ciasta świąteczne można mrozić. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Jak zapobiec marnowaniu jedzenia w święta?
  2. Czy makowiec można mrozić?
  3. Mrozisz makowca? O tym musisz pamiętać

Jak zapobiec marnowaniu jedzenia w święta?

Zobacz również:

Kawa w białej filiżance obok świeżo pokrojonego makowca udekorowanego orzechami i suszonymi owocami, ustawionego na pergaminie na jasnym drewnianym stole.
Jeśli zamierzasz mrozić makowca, lepiej zrezygnuj z lukrowej polewy123RF/PICSEL

Czy makowiec można mrozić?

Mrozisz makowca? O tym musisz pamiętać

  • nie wkładaj do zamrażalnika ciast jeszcze ciepłych - powstaną bowiem w środku kryształki lodu, a makowiec będzie mokry i nieapetyczny
  • zadbaj o szczelne opakowanie, najlepiej owiń ciasto folią spożywczą (dwukrotnie) - w ten sposób nie wyschnie i nie wchłonie zapachów
  • unikaj dekoracji z lukru - ten dodatek po rozmrożeniu najpewniej się rozmyje
  • nie przechowuj makowców w zamrażalniku zbyt długo - najlepiej wyjąć go maksymalnie po 3 miesiącach

Zobacz również:

Stos naleśników polanych syropem klonowym, posypanych cukrem pudrem, ozdobionych plasterkami banana i świeżymi truskawkami, podany na talerzu, wokół rozsypane kawałki czekolady.
Odkryj triki, które pomogą ci oszczędzać czas, pieniądze i energięCanva ProINTERIA.PL
"Nomada": Z Egiptu do Polski. O życiu między dwoma światamiINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?