Dzień Bajgla 2022: Przepisy na bajgle słodkie i wytrawne

Sprawdzone przepisy na bajgle są w stanie udowodnić każdemu niedowiarkowi, że kanapki wcale nie muszą być nudne. Koniec ze sprowadzaniem śniadania lub kolacji do niezbyt atrakcyjnej kromki z masłem i plastrem sera albo szynki. Zapoznaj się z naszymi pomysłami na to, z czym podawać bajgle, by odmienić swój spowszedniały jadłospis. Zadowoleni będą zarówno miłośnicy słodkości, jak i wielbiciele potraw serwowanych na słono.

Dzień Bajgla to pyszny pretekst do świętowania!
Dzień Bajgla to pyszny pretekst do świętowania!123RF/PICSEL

Zamieszanie z bajglami. Czy na pewno wiesz, co jesz?

Mimo że współcześnie bajgle ogromną popularnością cieszą się w USA, przysmak ten powstał już w XVII wieku w Polsce - najprawdopodobniej na terenie Krakowa! Z tego względu bajgle bywają mylone z obwarzankami, lecz jest to kardynalny kulinarny błąd. Nie należy utożsamiać ich również z preclami.

Choć wszystkie wypieki łączy okrągły kształt i przestrzeń w środku, bajgle mają zdecydowanie bardziej puszysty miąższ. W przeciwieństwie do dwóch pozostałych przysmaków rzadko jada się je samodzielnie. Dużo lepiej smakują podawane z różnorodnymi dodatkami, jako bardziej finezyjna wariacja na temat kanapki.

Jak zrobić domowe bułki?Interia Kulinaria

Domowe bajgle: Nie bój się eksperymentów!

Wypiekiem bajgli można zająć się w zaciszu własnej kuchni, lecz trzeba wziąć pod uwagę, że jest to nieco pracochłonne i rządzi się swoimi prawami. Jednym z kluczowych etapów przygotowania bułeczek jest zanurzenie ich na kilka chwil we wrzątku jeszcze przed pieczeniem.

Jeśli jednak nie dysponujesz dużym zapasem czasu lub nie czujesz się na siłach, by podjąć się samodzielnego zrobienia bajgli, zaopatrzyć się w nie możesz w piekarni. Wybieranie do nich dodatków też może być świetną zabawą i pretekstem do kreatywnego podejścia do codziennych posiłków. Gdy jednak masz pustkę w głowie, nie załamuj się! Zamiast tego zerknij do naszych pomysłów na bajgle wegetariańskie, z mięsem i na słodko.

Bajgle z jajkiem i bekonem

Jajko sadzone, pasta jajeczna, a może jajecznica? Przygotuj bajgla tak, jak lubisz!
Jajko sadzone, pasta jajeczna, a może jajecznica? Przygotuj bajgla tak, jak lubisz!123RF/PICSEL

Zdarza się, że rano budzi cię wilczy głód albo masz świadomość, że będzie to naprawdę długi dzień, więc potrzebujesz solidnego zastrzyku energii? Przygotuj bajgla na śniadanie! W tym wariancie będzie on bardzo solidnym posiłkiem.

Bułkę przekrój na pół. Na patelni podsmaż plastry bekonu tak, by były chrupiące. Na wytopionym tłuszczu możesz podsmażyć przez kilka minut połówki bajgla - dzięki temu nie rozmokną pod wpływem reszty dodatków. Na dolnej połowie możesz dodatkowo ułożyć plaster sera (np. cheddara), który apetycznie się rozpuści.

Na sam koniec przygotuj jajko sadzone. Postaraj się, by żółtko nadal pozostało płynne, jak w przypadku jajka na miękko. Wszystkie składniki układaj warstwami, a swojego popisowego bajgla wzbogać liśćmi świeżej sałaty i pomidorami.

Bajgiel z awokado

Awokado to owoc, który słynie z bogactwa składników odżywczych, więc bajgiel będzie doskonałym sposobem na przemycenie ich w jedzeniu w wyjątkowo apetycznej formie. Smaczliwkę (to inna nazwa awokado) możesz pokroić w plasterki i oprószyć je świeżo mielonym czarnym pieprzem lub zamienić w guacamole - słynną pastę w stylu meksykańskim.

Do bajgla z awokado pasują najróżniejszej dodatki. Skosztuj połączenia z jajkiem w koszulce, grillowanym lub pieczonym serem halloumi albo wędzonym łososiem, jeśli nie przeszkadza ci mięsny składnik.

Bajgle na słodko

Niektórych z łóżka może wyciągnąć tylko perspektywa wyśmienitego śniadania. Bajgiel przygotowany na słodko podawać warto również w porze podwieczorku, kiedy do kolacji daleko, a w brzuchu zaczyna niepokojąco burczeć.

W tym przypadku też masz ogromne pole manewru. W najprostszym wydaniu bajgiel możesz posmarować białym serem twarogowym i wzbogacić go miodem oraz cynamonem. Owocowa konfitura również jest mile widziana! Jeśli chcesz naprawdę zaszaleć, wśród dodatków do bajgli uwzględnij masło orzechowe i banana. Nie zapominaj o chrupiących akcentach w postaci migdałów i ulubionych orzechów.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas