Dzień bigosu 2022: Co dodać do bigosu, żeby był idealny?

Dobrze przyrządzony bigos smakuje najlepiej
Dobrze przyrządzony bigos smakuje najlepiej123RF/PICSEL

Czy możliwe jest przygotowanie idealnego bigosu?

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 2 kg surowej, białej kapusty,
  • 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego),
  • 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny),
  • 400 g świeżej biodrówki lub karkówki,
  • 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku
  • 4 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 jagody jałowca,
  • 6 liści laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
  • pół szklanki suszonych borowików,
  • 150 g suszonych śliwek,
  • cukier,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania

Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach
Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach123RF/PICSEL

Jak poradzić sobie z przypaleniem?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?