Dzień Moreli 2022: Dlaczego warto jeść morele? Jakie mają właściwości?
9 stycznia obchodzimy Dzień Moreli, więc to doskonała okazja do sięgnięcia po ten owoc i czerpania z jego wybornego smaku oraz prozdrowotnych właściwości. Morele obfitują w przeciwutleniacze, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia i pomagają zachować młody wygląd skóry. Wspomagają też pracę nerek i regulują ciśnienie krwi, a do tego korzystnie wpływają na trawienie. Co jeszcze warto wiedzieć o tych owocach? Dlaczego warto jeszcze jeść morele? Przekonajmy się.
Morela: Owoc pełen witamin i antyoksydantów
Morele to smaczne owoce, które zawierają wiele substancji odżywczych, które przysługują się zdrowiu. Nic więc dziwnego, że mają swoje święto - Dzień Moreli obchodzimy 9 stycznia. Warto jednak sięgać po ten owoc nie tylko w ten dzień, ale znacznie częściej. Znajdziemy w nim dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się. Wśród nich warto wymienić beta-karoten, flawonoidy i garbniki. Morele są też źródłem witamin A, C, PP i z grupy B oraz takich minerałów jak potas, żelazo, wapń czy fosfor. Zawierają również sporo błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii i pomaga usunąć złogi z jelit. Dzięki tym wszystkim składnikom morele mogą wspomóc organizm na wielu polach. Jak wpływają na zdrowie?
Morele dla urody i odporności
Dzięki sporej zawartości przeciwutleniaczy morele pomagają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników. Te z kolei przyspieszają procesy starzenia, niszczą komórki i zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworów. Przeciwutleniacze wzmacniają też odporność organizmu i pozytywnie wpływają na skórę. Beta-karoten chroni przed promieniowaniem UV, dzięki czemu skóra na dłużej zachowuje młody wygląd. Substancja ta dobrze też oddziałuje na oczy, wspomagając wzrok.
Morele regulują ciśnienie i pracę nerek
Warto znać nieoceniony wpływ tych owoców na pracę serca i nerek. Morele zawierają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Pierwiastek ten sprawia też, że nerki pracują prawidłowo.
Morele odkwaszają organizm i pobudzają trawienie
Jakie jeszcze korzyści płyną ze spożywania morel? Mają one działanie zasadotwórcze (zwłaszcza suszone), zalecane są więc osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka i jedzącym duże ilości mięsa, które ma właściwości zakwaszające. Morele powinni jeść również sportowcy, gdyż przywracają równowagę kwasowo-zasadową po treningu.
W morelach znajduje się również spora ilość błonnika pokarmowego. A ten poprawia perystaltykę jelit i usuwa z nich zbędne produkty przemiany materii. Warto więc jeść morele na pobudzenie trawienia.