Dzień Tosta 2022: Oryginalne przepisy na tosty
W tym roku Dzień Tosta przypada na 24 lutego. Pierwszy międzynarodowy Dzień Tosta obchodzony był w 2014 roku, zapoczątkowała go grupa The Tiptree World Bread Awards z Wielkiej Brytanii. Tosty są popularne na całym świecie, a najchętniej zjadane na śniadanie. To zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Poniżej podajemy kilka przepisów na wykonanie pysznych i oryginalnych tostów. Smacznego!
Spis treści:
Co to jest tost?
Tosty to jedno z prostszych i szybszych dań, które składa się z pieczywa oraz dodatków. Składników, które można dodać do tostów, jest naprawdę wiele - szynka, warzywa, różnego rodzaju sery. Są też miłośnicy tostów na słodko. Do tej wersji można wykorzystać owoce, bitą śmietanę, a nawet czekoladę! Skąd pochodzi tost? Pierwsze chleby tostowe zaczęto wypiekać we Francji oraz Holandii, w II połowie XVIII wieku. Natomiast tosty swoją popularność zdobyły w momencie rozwoju technologii i wynalezienia pierwszego tostera, mniej więcej pod koniec XIX wieku.
Skąd się wziął Dzień Tosta?
Dzień Tosta jest obchodzony od 2014 roku. Święto to zapoczątkowała grupa The Tiptree World Bread Awards z Wielkiej Brytanii. Jej założeniem jest promowanie sztuki pieczenia, poprzez organizację różnego rodzaju eventów. Z takiego powodu też powstał międzynarodowy Dzień Tosta, który obchodzony jest zawsze w ostatni czwartek lutego. Z tej okazji przedstawiamy kilka przepisów na oryginalne tosty. Z pewnością zasmakują każdemu.
Tostowe muffiny śniadaniowe
To świetna opcja na śniadanie dla całej rodziny. Tostowe muffiny będą smakowały zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można je przyrządzić na wiele sposobów.
Składniki:
- 6 plastrów boczku,
- 6 kromek chleba tostowego,
- 6 jaj,
- 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1,5 szklanki szpinaku,
- masło ziołowe.
Sposób wykonania:
- Najpierw na patelni podsmaż boczek, a następnie przygotuj szpinak i również podsmaż go na patelni z dodatkiem masła i czosnku. Całość dopraw solą oraz pieprzem.
- Na chlebie tostowym rozprowadź równomiernie mało ziołowe i umieść w formie do pieczenia.
- Dodaj podsmażony boczek, jaja oraz szpinak i posyp szczypiorkiem. Kromki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 10 minut.
Tosty z figą
Tosty z figą są bardzo oryginalnym rozwiązaniem. Dlaczego? Ponieważ bardzo dobrze smakują, a ponadto mają apetyczny wygląd i są bardzo zdrowe. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić tosty z figą.
Składniki:
- bułka grahamka,
- ser brie,
- figa świeża,
- orzechy pekan/włoskie,
- syrop klonowy/miód.
Sposób wykonania:
- Na początku opiecz bułkę z serem w tosterze lub piekarniku przez pięć minut.
- Kiedy ser całkowicie się rozpuści, dodaj do kanapki resztę składników: figi, pokruszone orzechy, całość polej syropem klonowym. Gotowe!
Tosty czekoladowe z bananami
Ta wersja na słodko sprawdzi się nie tylko w wersji na śniadanie, ale także podwieczorek. Wszyscy domownicy z pewnością ucieszą się z pysznych tostów, połączonych z czekoladą i bananami. Palce lizać!
Składniki:
- 8 kromek pieczywa tostowego,
- 8 kostek gorzkiej czekolady,
- 4 średniej wielkości banany,
- szczypta cynamonu.
Sposób wykonania:
- Najpierw obierz i pokrój w plasterki banany.
- Na małym ogniu rozpuść czekoladę z dodatkiem jednej łyżki tłuszczu.
- Na wcześniej przygotowane kromki połóż sporą ilość banana i polej gorącą czekoladą.
- Wszystko posyp szczyptą cynamonu i przykryj kolejną kromką.
- Całość zapiekaj do momentu przypieczenia się delikatnie tostów. Palce lizać!
Tosty francuskie
To w zasadzie klasyk wśród tostów. Są dość znane i często można je spotkać na polskich stołach. To wersja tostów odpowiednia zarówno na śniadanie, jak i kolację. Są szybkie i łatwe do wykonania.
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego, pszennego, chałki,
- 2 jajka,
- 50 ml mleka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- masło.
Sposób wykonania:
- Do głębokiego talerza wbij jajka i dodaj mleko oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie na patelni rozgrzej dwie łyżki masła na średnim ogniu. Następnie namocz chleb tostowy we wcześniej przygotowanym maczadle.
- Smaż z obu stron, aż do zarumienia się tostów. To wszystko! Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też: