Dzień Tosta 2022: Oryginalne przepisy na tosty

W tym roku Dzień Tosta przypada na 24 lutego. Pierwszy międzynarodowy Dzień Tosta obchodzony był w 2014 roku, zapoczątkowała go grupa The Tiptree World Bread Awards z Wielkiej Brytanii. Tosty są popularne na całym świecie, a najchętniej zjadane na śniadanie. To zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Poniżej podajemy kilka przepisów na wykonanie pysznych i oryginalnych tostów. Smacznego!

Tosty są dobrym pomysłem na śniadanie
Tosty są dobrym pomysłem na śniadanie 123RF/PICSEL

Co to jest tost?

Tosty to jedno z prostszych i szybszych dań, które składa się z pieczywa oraz dodatków. Składników, które można dodać do tostów, jest naprawdę wiele - szynka, warzywa, różnego rodzaju sery. Są też miłośnicy tostów na słodko. Do tej wersji można wykorzystać owoce, bitą śmietanę, a nawet czekoladę! Skąd pochodzi tost? Pierwsze chleby tostowe zaczęto wypiekać we Francji oraz Holandii, w II połowie XVIII wieku. Natomiast tosty swoją popularność zdobyły w momencie rozwoju technologii i wynalezienia pierwszego tostera, mniej więcej pod koniec XIX wieku.

Skąd się wziął Dzień Tosta?

Dzień Tosta jest obchodzony od 2014 roku. Święto to zapoczątkowała grupa The Tiptree World Bread Awards z Wielkiej Brytanii. Jej założeniem jest promowanie sztuki pieczenia, poprzez organizację różnego rodzaju eventów. Z takiego powodu też powstał międzynarodowy Dzień Tosta, który obchodzony jest zawsze w ostatni czwartek lutego. Z tej okazji przedstawiamy kilka przepisów na oryginalne tosty. Z pewnością zasmakują każdemu.

Tostowe muffiny śniadaniowe

Muffiny tostowe to wyśmienita przekąska
Muffiny tostowe to wyśmienita przekąska123RF/PICSEL

To świetna opcja na śniadanie dla całej rodziny. Tostowe muffiny będą smakowały zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można je przyrządzić na wiele sposobów.

Składniki:

  • 6 plastrów boczku,
  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 6 jaj,
  • 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1,5 szklanki szpinaku,
  • masło ziołowe.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw na patelni podsmaż boczek, a następnie przygotuj szpinak i również podsmaż go na patelni z dodatkiem masła i czosnku. Całość dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Na chlebie tostowym rozprowadź równomiernie mało ziołowe i umieść w formie do pieczenia.
  3. Dodaj podsmażony boczek, jaja oraz szpinak i posyp szczypiorkiem. Kromki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 10 minut.

Tosty z figą

Tosty z figą są bardzo pożywne
Tosty z figą są bardzo pożywne123RF/PICSEL

Tosty z figą są bardzo oryginalnym rozwiązaniem. Dlaczego? Ponieważ bardzo dobrze smakują, a ponadto mają apetyczny wygląd i są bardzo zdrowe. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić tosty z figą.

Składniki:

  • bułka grahamka,
  • ser brie,
  • figa świeża,
  • orzechy pekan/włoskie,
  • syrop klonowy/miód.

Sposób wykonania:

  1. Na początku opiecz bułkę z serem w tosterze lub piekarniku przez pięć minut.
  2. Kiedy ser całkowicie się rozpuści, dodaj do kanapki resztę składników: figi, pokruszone orzechy, całość polej syropem klonowym. Gotowe!

Tosty czekoladowe z bananami

Tosty z czekoladą i bananami najbardziej zasmakują najmłodszym
Tosty z czekoladą i bananami najbardziej zasmakują najmłodszym123RF/PICSEL

Ta wersja na słodko sprawdzi się nie tylko w wersji na śniadanie, ale także podwieczorek. Wszyscy domownicy z pewnością ucieszą się z pysznych tostów, połączonych z czekoladą i bananami. Palce lizać!

Składniki:

  • 8 kromek pieczywa tostowego,
  • 8 kostek gorzkiej czekolady,
  • 4 średniej wielkości banany,
  • szczypta cynamonu.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw obierz i pokrój w plasterki banany.
  2. Na małym ogniu rozpuść czekoladę z dodatkiem jednej łyżki tłuszczu.
  3.  Na wcześniej przygotowane kromki połóż sporą ilość banana i polej gorącą czekoladą.
  4. Wszystko posyp szczyptą cynamonu i przykryj kolejną kromką.
  5. Całość zapiekaj do momentu przypieczenia się delikatnie tostów. Palce lizać!

Tosty francuskie

Tosty francuskie przygotujesz bardzo szybko
Tosty francuskie przygotujesz bardzo szybko123RF/PICSEL

To w zasadzie klasyk wśród tostów. Są dość znane i często można je spotkać na polskich stołach. To wersja tostów odpowiednia zarówno na śniadanie, jak i kolację. Są szybkie i łatwe do wykonania.

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego, pszennego, chałki,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • masło.

Sposób wykonania:

  1. Do głębokiego talerza wbij jajka i dodaj mleko oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie na patelni rozgrzej dwie łyżki masła na średnim ogniu. Następnie namocz chleb tostowy we wcześniej przygotowanym maczadle.
  3. Smaż z obu stron, aż do zarumienia się tostów. To wszystko! Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Owsianka na dwa sposoby - świetny sposób na śniadanieInteria Kulinaria

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas