Dziesięć najzdrowszych olejów do gotowania

Najzdrowszym sposobem odżywiania się jest przygotowanie posiłków w domu, ponieważ wiesz, co wchodzi w skład sporządzanych przez ciebie potraw. Dotyczy to również olejów, których jakość ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Oto lista najzdrowszych olejów, które warto stosować do gotowania w domu: <br><br><b>Olej z awokado <br></b> Olej z awokado zbudowany jest z jednonienasyconego tłuszczu, z rodzaju uznawanego za zdrowy dla serca z uwagi na jego zdolność do poprawy stężenia zdrowego cholesterolu w organizmie. Owoc awokado dostarcza także luteiny, czyli przeciwutleniacza, który poprawia zdrowie oczu. Badania wykazały, że olej ten może wzmocnić właściwości zdrowotne sałatek poprzez zwiększenie wchłaniania przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak beta-karoten występujący w warzywach.

article cover
&copy;123RF/PICSEL

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

&copy;123RF/PICSEL

Bogata, lekko cierpkawa w smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (składająca się głównie z tłuszczu jednonienasyconego) jest tylko w niewielkim stopniu przetwarzana, dzięki czemu zachowuje wysoki poziom przeciwutleniaczy, jak choćby witaminy E i związku o nazwie oleocantal. Badania opublikowane w 2005 roku w magazynie Nature dowiodły, że składnik ten posiada właściwości przeciwzapalne podobne do ibuprofenu; badacze wierzą, że spożywanie oliwy z oliwek w umiarkowanych ilościach może pomóc ograniczyć stany zapalne w organizmie ludzkim.

Olej z orzechów włoskich

Olej z orzechów włoskich jest jednym z kilku skoncentrowanych, roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Badania opublikowane w magazynie Journal of the American College of Nutrition odkryły, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w oleju z orzechów włoskich i w samych orzechach pomagają zredukować poziom niezdrowego cholesterolu w organizmie oraz ograniczyć biologiczną reakcję organizmu na stres. Warto pamiętać, że osoby, które przejawiają krańcowe reakcje na stres, mają większe ryzyko rozwinięcia chorób serca, zatem olej z orzechów włoskich może w dłuższej perspektywie pomóc ograniczyć to zagrożenie.

Olej konopny

&copy;123RF/PICSEL

Olej o ziemistym smaku tłoczony z nasion konopi pastewnej, jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe, takie jak kwas omega-3 alfa-linolenowy, który według badań ogranicza ryzyko rozwinięcia cukrzycy typu 2. Olej konopny dostarcza nam także kwas gamma linolenowy, omega-6, który według najnowszych badań może poprawić zdrowie skóry poprzez ograniczenie przypadłości jak szorstkość i suchość.

Olej kokosowy

Być może jest to najbardziej niedoceniany ze wszystkich olejów - lecz także jeden z najzdrowszych - które możesz zastosować w diecie. Olej kokosowy jest bogaty w zdrowe kwasy nasycone i przeciwutleniacze i uważa się, że wzmacnia funkcje mózgu, system odporności i poprawia funkcjonowanie tarczycy. Olej ten jest niezwykle różnorodnym, pełnym substancji odżywczych pożywieniem, które jest najbogatszym znanym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), wspierających prawidłowe trawienie i przyswajanie tłuszczy oraz podnoszących poziom energii.

Czerwony olej palmowy

&copy;123RF/PICSEL

Jest to kuzyn popularnego oleju kokosowego, posiadający jasnoczerwone zabarwienie. Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak witamina E oraz karotenoidy, takie jak beta karoten i alfa karoten. W naszym organizmie beta karoten może być zamieniony na witaminę A, która wspiera zdrowie oczu, kości i systemu odporności. Natomiast zwiększone spożycie alfa karotenu zapobiega zgonom z powodu chorób serca.

Olej z pestek winogron

Olej ten jest produktem ubocznym produkcji wina i posiada łagodny smak. Stanowi on bardzo dobre źródło zarówno witaminy E, jak i kwasu oleinowego, będącego tłuszczem, który, według badań opublikowanych w magazynie Neurology, redukuje ryzyko udaru o około 73%. Co więcej, naukowcy odkryli, że kwas oleinowy może pomóc ograniczyć ataki głodu, dzięki swojej przemianie w hormon redukujący łaknienie.

Olej sezamowy

Olej bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, posiada mocny i wyraźny smak, który sprawia, że jest częstym dodatkiem do wielu potraw. Dobrą wiadomością jest także to, że ma on wiele korzyści zdrowotnych, jak choćby obniżanie ciśnienia krwi i ograniczanie ryzyka rozwinięcia chorób serca. Olej sezamowy jest także bogaty w żelazo, wapń i magnez, który znany jest ze swych właściwości uspokajających. Zawiera także nienasycone tłuszcze, dzięki czemu poprawia zdolności poznawcze mózgu, ułatwia odpowiednie przyswajanie tłuszczów i obniża ryzyko chorób serca, skóry a także wzmacnia kości i zęby.

Olej lniany

&copy;123RF/PICSEL

Olej lniany, produkowany z siemienia lnianego, jest bardzo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, będących rodzajem tłuszczów wielonienasyconych. Zawiera on większe niż ryby stężenie kwasów omega-3, które redukują stany zapalne i jest jednym z niewielu źródeł kompleksowych, roślinnych substancji odżywczych. Pomaga on także przy bólach stawów i może złagodzić astmę wywołaną wysiłkiem fizycznym.

Olej migdałowy

Olej ten jest otrzymywany w drodze tłoczenia z pasty z migdałowej. Ma on łagodny, orzechowy smak i bladożółtą barwę. Przepełniony jest jednonienasyconymi tłuszczami (podobnie jak oliwa z oliwek i olej z awokado), witaminą E i fitosterolami, związkami roślinnymi poprawiającymi jakość cholesterolu w organizmie. Można stosować go także jako naturalny nawilżacz skóry.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas