Efektowna pieczeń zadziwi gości. Z przygotowaniem każdy sobie poradzi
Przepis na pyszną pieczeń z mięsa mielonego inspirowany jest pieczenią rzymską i równie słynną polędwicą Wellington, jednak wykonanie jest o wiele łatwiejsze. Za to efekt na stole - równie spektakularny. Pieczeń można uformować w "wieniec" lub klasyczny "bochenek". Sprawdzi się doskonale jako osobne danie, ale my proponujemy podać ją w towarzystwie pysznych warzyw w sosie beszamelowym.
![Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim](https://i.iplsc.com/000KL0O9EU4XHI6D-C322-F4.webp)
Składniki:
- 450 g mrożonego ciasta francuskiego
- 3 średniej wielkości cebule
- 750 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, czarny pieprz
Na warzywa w sosie:
- 130 g masła
- 500 g małych ziemniaków
- 300 g marchewki
- 400 g pora
- 200 g mrożonego groszku
- 5 łyżek mąki
- 400 ml mleka
- łyżka bulionu instant
- 2 łyżki średnio-ostrej musztardy
- tarta gałka muszkatołowa
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie ułożyć na deseczce, aby odtajało. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszać z cebulą, jajkiem, przecierem pomidorowym i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. 25 g masła roztopić i zostawić, by nieco ostygło. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować (33 x 45 cm), posmarować masłem. Mięso mielone uformować w wałek o długości ok 45 cm, ułożyć na cieście i zawinąć. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Marchewki i pora pokroić w plasterki.
Pieczeń ułożyć na blasze lub w formie do "baby" i piec 200 st. C przez 30-35 minut.
Marchewkę gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodać pora i groszek.
80 g masła roztopić w rondelku. Dodać mąkę i zasmażyć. Stopniowo wlewać 500 ml wody i mleko. Zagotować, dodać bulion. Gotować 5 minut.
Warzywa odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. 2 cebule pokroić w krążki i usmażyć na złoto na 25 g masła. Do sosu wmieszać musztardę, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki i warzywa włożyć do sosu, jeszcze raz podgrzać. Pieczeń "warkocz" dekorować ziołami. Podawać z warzywami
Zobacz również:
Czas przygotowania 75 minut
Jedna porcja zawiera 3230 kJ/771 kcal