Reklama

Reklama

Egzotyczna zupa dyniowa

Inspirowana kuchnia azjatycką.


Reklama

Składniki:

  •  600 g dyni
  • 2 zielone cebulki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki curry
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1-2 papryczki chili
  • pół pęczka kolendry
  • 100 g filetu z kurczaka
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:

Miąższ dyni pokroić w kostkę. Zieloną cebulkę drobno pokroić. Rozgrzać łyżkę oleju, cebulkę i dynię smażyć 4 minuty, po 3 minutach oprószyć curry. Wlać bulion, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Gotować 15 minut.

 Imbir obrać i utrzeć, chili pokroić w cienkie krążki. Dodać do zupy imbir, chili i listki kolendry. Mięso pokroić w cienkie paski i nadziać na szpadki, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oleju na zloty kolor.

Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Dekorować płatkami kokosowymi i kolendrą.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | dynia | kuchnia azjatycka | Egzotyczna zupa dyniowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje