Egzotyczna zupa dyniowa
Inspirowana kuchnia azjatycką.
Składniki:
- 600 g dyni
- 2 zielone cebulki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki curry
- 200 ml bulionu
- 200 ml soku pomarańczowego
- 250 ml mleka kokosowego
- 20 g świeżego imbiru
- 1-2 papryczki chili
- pół pęczka kolendry
- 100 g filetu z kurczaka
- sól, pieprz Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Zieloną cebulkę drobno pokroić. Rozgrzać łyżkę oleju, cebulkę i dynię smażyć 4 minuty, po 3 minutach oprószyć curry. Wlać bulion, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Gotować 15 minut.
Imbir obrać i utrzeć, chili pokroić w cienkie krążki. Dodać do zupy imbir, chili i listki kolendry. Mięso pokroić w cienkie paski i nadziać na szpadki, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oleju na zloty kolor.
Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Dekorować płatkami kokosowymi i kolendrą.