Ekspresowa pizza bez drożdży
Pizza bez drożdży? O co chodzi? Początkujący kucharze boją się ciasta drożdżowego, bo to może nie wyrosnąć lub opaść w czasie pieczenia. Na szczęście to nie jest jedyny sposób przygotowania włoskiego specjału: pizza bez drożdży. W tej wersji może od razu trafić do piekarnika.
Pizza bez drożdży - przygotowanie
Do miski wsyp suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sporą szczyptę soli. Wymieszaj. Wlej mleko, olej i zagnieć ciasto. Nie może być zbyt suche, ani rzadkie. Powinno mieć elastyczną formę, którą uzyskasz dodając ewentualnie nieco więcej mleka lub mąki.
Ciasto przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Cienko rozwałkuj i ułóż na wysmarowanej odrobiną oleju blasze lub w specjalnej formie.
Dodaj sos pomidorowy, ser i ulubione składniki. Piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Poznaj też inne przepisy:
Zobacz również: