Jajka w sosie musztardowym to kulinarny hit. Przysmak dla całej rodziny
Jajka w sosie musztardowym to niezapomniana potrawa z PRL- u, którą podawano nie tylko w domach, ale też m.in. na szkolnych i pracowniczych stołówkach czy koloniach. Dziś "musztardowe jajka" zaliczają swój triumfalny powrót i cieszą się coraz większą popularnością. Jak je przygotować?
Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie - niektórzy uważają wręcz, że nie mają sobie równych i powinny stanowić podstawę naszej diety. Przeciętne jajko to doskonałe źródło:
- witamin A, E, D i K
- witamin z grupy B
- kwasu pantotenowego
- choliny
- fosforu
- potasu
- wapnia
- żelaza
- cynku
- magnezu
- selenu
- jodu
Zobacz również:
Jajka mają jeszcze jedną zaletę - są niskokaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i pomagają utrzymać stałą wagę, a przy tym szczupłą sylwetkę. Jedno jajo o masie około 60 g ma tylko 81 kcal.
Warto więc sięgać po jajka jak najczęściej i testować przepisy, które pomogą nam zakochać się w nich na nowo. Ten na jajka w sosie musztardowym skradnie wasze serca!
Przepis na najlepsze jajka w sosie musztardowym. Wystarczy kilka składników
Składniki:
- 8 jajek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 małe cebule
- 6 łyżek musztardy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Roztop masło i podsmaż na nim cebulę. Dosyp mąkę i mieszaj tak, by nie powstały grudki.
- Wlej bulion i sok z cytryny, mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i dopraw do smaku. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu około pięciu minut.
- Na talerze wyłóż jajka, a z boku wylej sos musztardowy. Możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub inną "zieleniną". Podawaj jako przekąskę lub danie w towarzystwie np. ziemniaczanego puree.
Zobacz również: Z tymi produktami nie łącz jajek. Mogą ci zaszkodzić