Jajka w sosie musztardowym to kulinarny hit. Przysmak dla całej rodziny

Jajka w sosie musztardowym będą świetnym dodatkiem do kolacji
Jajka w sosie musztardowym będą świetnym dodatkiem do kolacji 123RF/PICSEL
  • witamin A, E, D i K
  • witamin z grupy B
  • kwasu pantotenowego
  • choliny
  • fosforu
  • potasu
  • wapnia
  • żelaza
  • cynku
  • magnezu
  • selenu
  • jodu

Przepis na najlepsze jajka w sosie musztardowym. Wystarczy kilka składników

  • 8 jajek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek musztardy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Roztop masło i podsmaż na nim cebulę. Dosyp mąkę i mieszaj tak, by nie powstały grudki.
  3. Wlej bulion i sok z cytryny, mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i dopraw do smaku. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu około pięciu minut.
  4. Na talerze wyłóż jajka, a z boku wylej sos musztardowy. Możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub inną "zieleniną". Podawaj jako przekąskę lub danie w towarzystwie np. ziemniaczanego puree. 
Jak ugotować jajka?Interia KulinariaInteria Kulinaria