Jajka w sosie musztardowym to kulinarny hit. Przysmak dla całej rodziny

InteriaKobieta Redakcja

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
257
Udostępnij

Jajka w sosie musztardowym to niezapomniana potrawa z PRL- u, którą podawano nie tylko w domach, ale też m.in. na szkolnych i pracowniczych stołówkach czy koloniach. Dziś "musztardowe jajka" zaliczają swój triumfalny powrót i cieszą się coraz większą popularnością. Jak je przygotować?

Jajka w sosie musztardowym będą świetnym dodatkiem do kolacji
Jajka w sosie musztardowym będą świetnym dodatkiem do kolacji 123RF/PICSEL

Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie - niektórzy uważają wręcz, że nie mają sobie równych i powinny stanowić podstawę naszej diety. Przeciętne jajko to doskonałe źródło:

  • witamin A, E, D i K
  • witamin z grupy B
  • kwasu pantotenowego
  • choliny
  • fosforu
  • potasu
  • wapnia
  • żelaza
  • cynku
  • magnezu
  • selenu
  • jodu

Jajka mają jeszcze jedną zaletę - są niskokaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i pomagają utrzymać stałą wagę, a przy tym szczupłą sylwetkę. Jedno jajo o masie około 60 g ma tylko 81 kcal.

Warto więc sięgać po jajka jak najczęściej i testować przepisy, które pomogą nam zakochać się w nich na nowo. Ten na jajka w sosie musztardowym skradnie wasze serca!

Przepis na najlepsze jajka w sosie musztardowym. Wystarczy kilka składników

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek musztardy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Roztop masło i podsmaż na nim cebulę. Dosyp mąkę i mieszaj tak, by nie powstały grudki.
  3. Wlej bulion i sok z cytryny, mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i dopraw do smaku. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu około pięciu minut.
  4. Na talerze wyłóż jajka, a z boku wylej sos musztardowy. Możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub inną "zieleniną". Podawaj jako przekąskę lub danie w towarzystwie np. ziemniaczanego puree. 
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak ugotować jajka?
      Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      154
      Super
      relevant
      46
      Hahaha
      haha
      28
      Szok
      shock
      16
      Smutny
      sad
      6
      Zły
      angry
      7
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      257
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na