Ekspresowe smarowidło z jajek i pieczarek. Zajadaj się nim w domu i pracy

Pasta kanapkowa, w której główne role grają jajka ugotowane na twardo oraz pieczarki, to łatwy w przygotowaniu i sycący dodatek do ulubionego pieczywa. Kluczowe składniki możesz przygotować wcześniej, a przed posiłkiem szybko zblendować i zasiadać do jedzenia. Sugerujemy przygotowanie większej porcji, bo doskonale nadaje się do mrożenia.

Pasta jajeczno-pieczarkowa świetnie smakuje na świeżych lub podpieczonym pieczywie
Pasta jajeczno-pieczarkowa świetnie smakuje na świeżych lub podpieczonym pieczywie123RF/PICSEL

Pasta pieczarkowa na kanapki

Kanapki z twarożkiem, szynką i masą warzyw są pyszną opcją śniadaniową, jednak z czasem mogą zwyczajnie się znudzić. Jeśli poszukujemy szybkich, prostych, tanich i sycących na długo zamienników, warto przyjrzeć się pastom kanapkowym. Na ogół przygotujemy je z kilku prostych składników i bez trudu schowamy w lodówce na później.

Jedną ze smaczniejszych jest pasta na bazie pieczarek i jajek. Z łatwością napełnimy nią pojemniki lub słoiczki i zabierzemy na wynos, szykując zdrową przekąskę w pracy lub na uczelni. Podstawowe produkty możemy dodatkowo wzbogacić o posiekany szczypiorek, koperek, pietruszkę, cebulę, odrobinę czosnku, a także ulubione zioła i przyprawy. Co warto włożyć do koszyka podczas zakupów?

Składniki na pastę pieczarkową

Podsmażone pieczarki to jeden z głównych składników pysznej pasty kanapkowej
Podsmażone pieczarki to jeden z głównych składników pysznej pasty kanapkowej123RF/PICSEL
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pastę z jajek i pieczarek?

  1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i drobno szatkujemy, a cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju roślinnego, podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki.
  2. Warzywa smażymy przez kilka minut, do momentu odparowania wody i uzyskania złocistego koloru, a następnie pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki, wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Do jajek dodajemy majonez, ostudzone pieczarki z cebulą, musztardę, masło, sól oraz pieprz.
  4. Składniki możemy zmiksować lub wymieszać za pomocą widelca. Przed podaniem warto schłodzić smarowidło w lodówce.
  5. Gotową pastę pieczarkową na kanapki możemy podawać z ulubionym świeżym pieczywem lub posmarować nią tosty i zapiekanki. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas