Ekspresowe smarowidło z jajek i pieczarek. Zajadaj się nim w domu i pracy

Pasta jajeczno-pieczarkowa świetnie smakuje na świeżych lub podpieczonym pieczywie
Pasta jajeczno-pieczarkowa świetnie smakuje na świeżych lub podpieczonym pieczywie123RF/PICSEL

Pasta pieczarkowa na kanapki

Zobacz również:

    Składniki na pastę pieczarkową

    Podsmażone pieczarki to jeden z głównych składników pysznej pasty kanapkowej
    Podsmażone pieczarki to jeden z głównych składników pysznej pasty kanapkowej123RF/PICSEL
    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • 4 łyżki majonezu
    • 300 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 2 łyżeczki musztardy
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oleju
    • sól i pieprz do smaku

    Jak zrobić pastę z jajek i pieczarek?

    1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i drobno szatkujemy, a cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju roślinnego, podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki.
    2. Warzywa smażymy przez kilka minut, do momentu odparowania wody i uzyskania złocistego koloru, a następnie pozostawiamy do ostudzenia.
    3. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki, wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Do jajek dodajemy majonez, ostudzone pieczarki z cebulą, musztardę, masło, sól oraz pieprz.
    4. Składniki możemy zmiksować lub wymieszać za pomocą widelca. Przed podaniem warto schłodzić smarowidło w lodówce.
    5. Gotową pastę pieczarkową na kanapki możemy podawać z ulubionym świeżym pieczywem lub posmarować nią tosty i zapiekanki. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat