Energetyczne rozpoczęcie poranka. 3 smakowite śniadania białkowo-tłuszczowe

Słodki olet śniadaniowy to przysmak na diecie białkowo-tłuszczowej
Słodki olet śniadaniowy to przysmak na diecie białkowo-tłuszczowej123RF/PICSEL

Szakszuka na ostro z kiełbasą chorizo

  • 2-3 duże pomidory
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 30 g drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  1. Pomidory sparzamy we wrzątku, a następnie ściągamy z nich skórkę, drobno siekamy i przekładamy do czystej miseczki.
  2. Chorizo kroimy w cienkie plasterki, a obraną z łupiny cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy porcję oliwy i podsmażamy oba składniki.
  3. Na patelnię dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekane pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i kminem rzymskim.
  4. Po ok. 10 minutach podgrzewania między pomidorami robimy miejsce na wbicie trzech jajek. Kiedy składniki znajdą się na patelni, przykrywamy ją pokrywką i smażymy 5 minut.
  5. Kiedy białka jajek ładnie się zetną, szakszuka jest gotowa do jedzenia. Możemy przełożyć ją na talerze lub podawać prosto z patelni.
  6. Przed przystąpieniem do jedzenia warto posypać całość drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!

Śniadaniowa tofucznica z orientalnym curry

Tofucznica to smakowita alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy
Tofucznica to smakowita alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy123RF/PICSEL
  • 350 g tofu zwykłego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 zielone chilli
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki garam masali
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść świeżego szczypiorku
  1. Tofu wyciągamy z opakowania i odsączamy nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego. W kolejnym kroku rozgniatamy je widelcem na niewielkie kawałki.
  2. Czosnek oraz cebulę obieramy z łupin, a następnie drobno siekamy. Paprykę kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i tkniemy w kostkę.
  3. Na patelnię wlewamy niewielką porcję oleju i podgrzewamy. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy czosnek i cebulę. Podsmażamy do momentu, w którym się zrumienią.
  4. Do składników dodajemy czerwoną paprykę, drobno posiekane chilli, curry, kminek, garam masalę i sól. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy.
  5. Dodajemy rozgniecione tofu i podsmażamy przed 5-7 minut. W tym czasie smaki zdążą się dokładnie połączyć
  6. Gotową tofucznicę przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Puszysty omlet czekoladowy ze skyrem i owocami

  • 1 duże jajko
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 10 g ksylitolu lub innego słodzika
  • 25 ml wody
  • 40 ml mleka 1,5%
  • 5 g gorzkiego kakao
  • 1 ml oleju rzepakowego
  • 1 małe opakowanie skyru naturalnego
  • ½ banana
  • 70 g truskawek, borówek lub innych owoców sezonowych
  1. Do kielicha blendera wbijamy jajko, dodajemy odmierzoną porcję mąki, wody, mleka, ksylitolu, kakao oraz oleju.
  2. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek. W kolejnym kroku na palniku rozgrzewamy suchą patelnię do naleśników.
  3. Powstałą miksturę przelewamy na gorącą patelnię i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Gotowy omlet wykładamy na talerz.
  4. Puszysty omlet czekoladowy smarujemy naturalnym skyrem, dekorujemy plasterkami bananów i cząsteczkami truskawek, a następnie składamy na pół.
  5. Danie najlepiej smakuje na ciepło. Możemy dodatkowo podać je z innymi sezonowymi owocami, dżemem, konfiturą czy domową polewą. Smacznego!
Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria KulinariaInteria Kulinaria