Reklama

Reklama

Ekspresowy blok z wiśniówką i kawą

Prawdziwa gratka dla miłośników tego typu deserów. Dodatek kawy i wiśniówki sprawia, że blok jest niezwykle aromatyczny i smaczny.

Czas przyrządzenia: 20 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 40 dag maślanych herbatników
  • 20 dag mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, brazylijskich, pekan)
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wiśniówki
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki połam na małe (ale niezbyt drobne) kawałki. Orzechy zalej wrzątkiem, po 5 minutach osącz na sitku i dość grubo posiekaj. Wymieszaj w misce razem z połamanymi ciastkami. Przygotuj niską, a długą foremkę keksową. Posmaruj ją olejem i wyłóż folią  spożywczą tak, by wystawała poza brzegi. Folię też posmaruj olejem.

2. Do rondelka wlej mleko. Wsyp cukier i kakao. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Wtedy dołóż masło i mieszaj, aż się stopi. Dodaj kawę i wiśniówkę. Ciepłą masę przelej do herbatników i orzechów. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Reklama

3. Masę przełóż łyżką do przygotowanej foremki keksowej. Postaraj się dobrze ją ubić, ale tak, by zbyt mocno nie pokruszyć herbatników. Wierzch wyrównaj i przykryj wystającą poza brzegi folią spożywczą.

4. Foremkę wstaw do lodówki, przynajmniej na 2 godziny. Gdy masa będzie twarda, wyjmij ją z formy, usuń folię. Blok pokrój w plasterki

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Blok czekoladowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy