Ekspresowy obiad dla miłośników swojskiego jedzenia. Wykorzystasz resztki z wczoraj

Jak nie marnować produktów spożywczych, uniknąć spędzania długich godzin w kuchni, a przy tym przygotować wyborne danie? Odpowiedzią na wszystkie pytania są ziemniaki po góralsku. Chrupiące plasterki okraszone boczkiem, cebulą, serem i zieleniną aż proszą się o zjedzenie.

Boczek i cebula dodają smaku ziemniakom po góralsku
Boczek i cebula dodają smaku ziemniakom po góralsku123RF/PICSEL

Czy ziemniaki są zdrowe?

"Mięsko zjedz, a ziemniaczki zostaw", to jeden z najbardziej kultowych tekstów, którymi w dzieciństwie raczyli nas rodzice lub dziadkowie. Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni, które często goszczą na stole jako dodatek do obiadu lub w formie osobnego dania. W tym niepozornym warzywie skrywają się liczne witaminy i minerały, a także spora porcja białka. Dietetycy zwracają uwagę m.in. na:

  • potas,
  • cynk,
  • fosfor,
  • magnez,
  • mangan,
  • miedź,
  • cynk,
  • beta-karoten.

Choć może wydawać się to zaskakujące, w 100 g ziemniaków znajdziemy jedynie 73 kcal. To o wiele mniej niż w tej samej porcji makaronu czy kaszy. Włączenie ziemniaków do diety zaspokaja zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy, który usprawnia perystaltykę jelit, przyspiesza trawienie i pomaga uporać się ze zbędnymi kilogramami. Zajadanie się ziemniakami zwiększa objętość treści pokarmowej i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Smakowity obiad na bazie ziemniaków

Szybki obiad w stylu zero waste to doskonała okazja do wykorzystania ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu. Warzywa przygotowane w sposób góralski zachwycają wybornym aromatem i podkręconym smakiem. Danie idealnie łączy w sobie chrupkość ziemniaków, soczysty i podpieczony boczek, a także zeszkloną cebulę. Dodatek sera i zieleniny tworzy kompozycję, która skradnie serca smakoszy.

Jakich składników potrzebujemy do ziemniaków po góralsku?
Jakich składników potrzebujemy do ziemniaków po góralsku?123RF/PICSEL

Składniki na ziemniaki po góralsku

  • 6-7 ugotowanych wcześniej ziemniaków
  • 1 biała cebula
  • 3-4 plastry boczku wędzonego, pieczonego lub parzonego
  • 2-3 plastry bryndzy, oscypka lub fety
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ogórki małosolne
  • do posypania: koperek, szczypiorek lub natka pietruszki

Ziemniaki po góralsku - przepis

  1. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę lub plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  2. Cebulę obieramy z łupinki, a następnie razem z boczkiem kroimy w niewielką kostkę. Kiedy ziemniaki się podsmażą, dodajemy oba składniki.
  3. Boczek i cebulę podsmażamy z ziemniakami jeszcze przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie ziemniaki staną się chrupiące, cebulka zeszklona, a boczek idealny do jedzenia.
  4. W kolejnym kroku kroimy w drobną kostkę ogórki małosolne. Na tym etapie możemy także przygotować inne warzywa, np. paprykę lub pomidory.
  5. Na talerz wykładamy porcję ziemniaków, a wierzch posypujemy pokruszonym serem. Całość dekorujemy boczkiem z cebulą i ogórkiem małosolnym.
  6. Ziemniaki po góralsku podajemy na ciepło obficie posypane wybraną zieleniną. Smacznego!
Ewa gotuje”: Ziemniaki po irlandzkuPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas