Ekspresowy obiad dla miłośników swojskiego jedzenia. Wykorzystasz resztki z wczoraj

Boczek i cebula dodają smaku ziemniakom po góralsku
Boczek i cebula dodają smaku ziemniakom po góralsku123RF/PICSEL

Czy ziemniaki są zdrowe?

Zobacz również:

    • potas,
    • cynk,
    • fosfor,
    • magnez,
    • mangan,
    • miedź,
    • cynk,
    • beta-karoten.

    Smakowity obiad na bazie ziemniaków

    Jakich składników potrzebujemy do ziemniaków po góralsku?
    Jakich składników potrzebujemy do ziemniaków po góralsku?123RF/PICSEL
    • 6-7 ugotowanych wcześniej ziemniaków
    • 1 biała cebula
    • 3-4 plastry boczku wędzonego, pieczonego lub parzonego
    • 2-3 plastry bryndzy, oscypka lub fety
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 ogórki małosolne
    • do posypania: koperek, szczypiorek lub natka pietruszki

    Ziemniaki po góralsku - przepis

    1. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę lub plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
    2. Cebulę obieramy z łupinki, a następnie razem z boczkiem kroimy w niewielką kostkę. Kiedy ziemniaki się podsmażą, dodajemy oba składniki.
    3. Boczek i cebulę podsmażamy z ziemniakami jeszcze przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie ziemniaki staną się chrupiące, cebulka zeszklona, a boczek idealny do jedzenia.
    4. W kolejnym kroku kroimy w drobną kostkę ogórki małosolne. Na tym etapie możemy także przygotować inne warzywa, np. paprykę lub pomidory.
    5. Na talerz wykładamy porcję ziemniaków, a wierzch posypujemy pokruszonym serem. Całość dekorujemy boczkiem z cebulą i ogórkiem małosolnym.
    6. Ziemniaki po góralsku podajemy na ciepło obficie posypane wybraną zieleniną. Smacznego!
    Ewa gotuje”: Ziemniaki po irlandzkuPolsat