Pieczone ziemniaki jak z ogniska. Zrobisz je w domu

Pieczone ziemniaki to prawdziwy przysmak, który możemy spożywać zarówno solo jak i z innymi warzywami, sałatkami i zdrowymi dipami. Choć w sieci nie brakuje przepisów na pyszne ziemniaki z piekarnika, to jeden gwarantuje, że będą one smakować tak jak wprost z ogniska. Wypróbujcie go!

Pieczone ziemniaki są nie tylko pyszne, ale także zdrowe
Pieczone ziemniaki są nie tylko pyszne, ale także zdrowe 123RF/PICSEL
  • witamina C
  • witaminy z grupy B
  • magnez 
  • potas
  • fosfor
  • wapń 
  • żelazo
  • sód
  • cynk.

Przetworzone ziemniaki zmieniają się jednak w prawdziwą kaloryczną bombę i, gdy jemy je zbyt często, tuczą i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Osoby dbające o sylwetkę powinny unikać więc ziemniaków pod postacią frytek czy purée oraz ziemniaków obficie polanych gęstymi, często gotowymi sosami.

Co ciekawe, wysoki indeks glikemiczny mają nawet ziemniaki gotowane, więc dietetycy przekonują, że najlepszym rozwiązaniem dla wielbicieli tych warzyw, będzie sięganie po ziemniaki z piekarnika. Te z przepisu, który dla was mamy smakują jak z ogniska!

Pieczone ziemniaczki jak z ogniska. Zrobisz je w domu

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków średniej wielkości 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie: 

1. Dokładnie umyj wszystkie ziemniaki, nie obieraj ich!

2. W miseczce wymieszaj mąkę z solą i jeszcze mokre ziemniaki obtaczaj w tej mieszance.

3. Ułóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez ok. godzinę.

Smacznego!

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas