Espresso z sokiem pomarańczowym - zobacz, jak szybko je zrobić
W Polsce każdego dnia robi się coraz cieplej, dlatego w upalne dni warto sięgać po smaczne i orzeźwiające napoje. Jednym z pomysłów na napój z zawartością kofeiny jest popularne orange espresso, które samemu można łatwo i szybko przyrządzić.
Kawę można pić na wiele sposobów, ale kiedy przychodzi lato, najlepiej sprawdza się ta mrożona. Idealna w takiej sytuacji może okazać się kawa z sokiem pomarańczowym, która świetnie pobudza i orzeźwia.
Kawa z sokiem pomarańczowym może być idealną propozycją zarówno dla zapalonych kawoszy, jak i dla tych, którzy za tradycyjną wersją kawy szczególnie nie przepadają i chcą spróbować jej nieco odmiennej wersji.
Czytaj także: Tych produktów nigdy nie łącz z kawą
Postaw na jakość
Żeby cieszyć się doskonałym smakiem espresso z sokiem pomarańczowym, należy zadbać o dobór odpowiednich składników. Raczej odradzamy używania soków pomarańczowych, które znajdziesz na sklepowych pułkach. Świetnym rozwiązaniem będzie użycie świeżo wyciśniętego soku z dojrzałych pomarańczy.
Warto wiedzieć: Kawa doskonała, czyli jaka?
Jeśli mowa o samym espresso, to tutaj również warto zainwestować w sprawdzoną, dobrej jakości kawę, której wspaniały aromat dopełni cały napój.
Jak zrobić espresso z sokiem pomarańczowym?
Składniki:
- 60 ml espresso,
- 60 ml soku pomarańczowego,
- 2 plastry pomarańczy,
- 100 ml toniku,
- kostki lodu.
Zobacz także: Zielona kawa - dlaczego warto ją pić?
Do szklanki wkładamy kostki lodu i plastry pomarańczy. Następnie wlewamy sok wyciśnięty z tego owocu. Uzupełniamy to tonikiem - mniej więcej na wysokość 3/4 szklanki. Na końcu, po ściankach szklanki wlewamy świeże espresso. Gotowe!