"Ewa gotuje": Królik w śmietaniePolsat

"Ewa gotuje": Królik w śmietanie

Ewa Wachowicz w swoim programie 'Ewa Gotuje' pokazuje jak przyrządzić tradycyjnego polskiego królika duszonego w śmietanie. Delikatne mięso wzbogacone marchewką, aromatycznymi przyprawami oraz koperkiem, sprawia, że potrawa jest wyjątkowo smaczna i efektowna. Doskonały wybór na uroczysty posiłek.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki

  • 1½ kg mięsa z królika (skoki lub combry) 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 2 marchewki 
  • 1 szklanka śmietanki 36% 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • pęczek koperku

Do podania: 

  • pieczywo

Marynata: 

  • sól 
  • pieprz 
  • 1 cebula 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania

  1. Mięso zamarynować w soli, pieprzu, cebuli pokrojonej w piórka, zielu angielskim i liściach laurowych (w lodówce wystarczy 30 minut). 
  2. Masło roztopić w dużym rondlu i obsmażyć na nim królika. 
  3. Dorzucić marchewki pokrojone w talarki. 
  4. Po chwili zalać wodą (1-2 szklanki). 
  5. Przykryć i dusić do miękkości. 
  6. Zabielić śmietanką. Zredukować. 
  7. Zakwasić sokiem z cytryny. 
  8. Wrzucić posiekany koperek.

Podawać z pieczywem.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe