"Ewa gotuje": Królik w śmietanie
Ewa Wachowicz w swoim programie 'Ewa Gotuje' pokazuje jak przyrządzić tradycyjnego polskiego królika duszonego w śmietanie. Delikatne mięso wzbogacone marchewką, aromatycznymi przyprawami oraz koperkiem, sprawia, że potrawa jest wyjątkowo smaczna i efektowna. Doskonały wybór na uroczysty posiłek.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki
- 1½ kg mięsa z królika (skoki lub combry)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 marchewki
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek koperku
Do podania:
- pieczywo
Marynata:
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Sposób przygotowania
- Mięso zamarynować w soli, pieprzu, cebuli pokrojonej w piórka, zielu angielskim i liściach laurowych (w lodówce wystarczy 30 minut).
- Masło roztopić w dużym rondlu i obsmażyć na nim królika.
- Dorzucić marchewki pokrojone w talarki.
- Po chwili zalać wodą (1-2 szklanki).
- Przykryć i dusić do miękkości.
- Zabielić śmietanką. Zredukować.
- Zakwasić sokiem z cytryny.
- Wrzucić posiekany koperek.
Podawać z pieczywem.
Polecamy również:
