„Ewa gotuje”: Orientalna zupa dyniowaPolsat

„Ewa gotuje”: Orientalna zupa dyniowa

Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor. Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę. Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę. Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować. Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby. Zamieszać i gotować przez chwilę. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki. Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 - dynia Hokkaido<br> • 2 - marchewki<br> • oliwa<br> • 1 - cebula<br> • 3 ząbki - czosnku<br> • 1 łyżka - oleju ryżowego<br> • 1 łyżeczka - czerwonej pasty curry<br> • 1 l - wywaru jarzynowego<br> • ok. 2 cm imbiru<br> • 400 ml - mleczka kokosowego<br> • 5 - suszonych liści kaffiru<br> • kilka grzybów shiitake (ew. pieczarki lub boczniaki) <br> • 1 - tofu wędzone<br> • 3 łyżki - sosu sojowego<br> • sok z limonki<br> • świeża kolendra<br> • sezam jasny i czarny