„Ewa gotuje”: Pieczarki w cieściePolsat

„Ewa gotuje”: Pieczarki w cieście

Przygotować sos. W miseczce połączyć jogurt z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane listki mięty. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić. Zrobić ciasto. Jajka wybić do miski. Przyprawić papryką, oregano, solą i pieprzem. Wsypać mąkę i zmiksować. Do gładkiego ciasta zetrzeć parmezan (na drobnych oczkach) i wszystko dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć i osuszyć. Odciąć ogonki. Każdy kapelusz nabić na patyczek do szaszłyków. Zanurzyć w cieście i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawać z sosem czosnkowym. Tak przygotowane pieczarki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 25 - małych pieczarek<br> • 5 - jajek<br> • 1 łyżeczka - papryki słodkiej<br> • ½ łyżeczki - papryki ostrej<br> • 1 łyżeczka - oregano<br> • sól<br> • pieprz<br> • ½ szklanki - mąki<br> • 150 g - parmezanu<br> • bułka tarta<br> • olej do smażenia<br><br> DODATKOWO<br> • patyczki do szaszłyków<br><br> SOS CZOSNKOWY<br> • 1 szklanka - jogurtu naturalnego<br> • 1 łyżka - majonezu<br> • 3 ząbki - czosnku<br> • świeża mięta<br> • sól<br> • pieprz