„Ewa gotuje”: Polonezy schabowe
Zacząć od farszu. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą dodać pieczarki pokrojone w plastry. Posolić i podsmażyć. Dodać musztardę i przecier. Przyprawić papryką. Wymieszać i odstawić. Mięso pokroić w plastry. Rozbić – podobnie jak na schabowe. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdy plaster nałożyć łyżkę farszu i zwinąć. Roladki obtoczyć w mące. Nadmiar strzepać. Usmażyć na gorącym maśle. Podawać na sałacie.<br><br>SKŁADNIKI<br>500 g - schabu bez kości<br> • sól<br> • pieprz<br> • mąka do obtoczenia<br> • masło klarowane do smażenia<br><br> DO PODANIA<br> • sałata<br><br> FARSZ<br> • 500 g - pieczarek<br> • 3 - cebule<br> • masło klarowane do smażenia<br> • 1 łyżka - ostrej musztardy miodowej<br> • 2 łyżki - przecieru pomidorowego<br> • ½ łyżeczki - słodkiej papryki wędzonej<br> • sól