„Ewa gotuje”: Sernik z mango i marakująPolsat

„Ewa gotuje”: Sernik z mango i marakują

Ciastka zmiksować w robocie. Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Wyłożyć do foremki i ubić płaskim tłuczkiem. Wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić we wrzątku (½ szklanki). Odstawić. Twaróg przełożyć do robota. Wlać pulpę z mango. Posłodzić. Dodać sok z cytryny, przykryć i zmiksować na gładką masę. Śmietankę ubić na sztywno (wcześniej warto ją schłodzić). Przełożyć do miski. Dodać twaróg z mango i zmiksować na niskich obrotach. Wlać przestudzoną żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki. Śmietankę ubić. Dodać cukier puder. Zmiksować i wyłożyć na zimny sernik. Udekorować miąższem z marakui oraz paskami mango (najlepiej wyciąć je obieraczką do warzyw).<br><br> SKŁADNIKI<br> • 150 g - ciastek<br> • 50 g - masła<br> BITA ŚMIETANA<br><br> • 1 szklanka - śmietanki kremówki<br> • 1 łyżeczka - cukru pudru<br><br> MASA<br> • 400 g - tłustego twarogu<br> • 500 g - pulpy z mango<br> • 130 g - cukru pudru<br> • 2 łyżki - soku z cytryny<br> • 6 łyżeczek - żelatyny<br> • 300 ml - śmietanki kremówki<br><br> ZDOBIENIE<br> • 1 - marakuja<br> • 1 - mango