Ewa Wachowicz: Góralskie przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

Ewa Wachowicz poleca przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie
Ewa Wachowicz poleca przepisy na Wigilię i Boże NarodzenieArchiwum autora

Barszcz czerwony na kwaśnicy

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 6 buraków ćwikłowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • woda z gotowania kiszonej kapusty - do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • fasola "Piękny Jaś"

Karp faszerowany chrzanem

  • karp o wadze ok. 1 ½ kg lub dwa pstrągi
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • mały słoiczek chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek masła

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem
Kapusta z grochemArchiwum autora
  • 400 g grochu łuskanego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Kapusta z grzybami

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Pierogi w dwóch odsłonach

Pierogi to klasyk na wigilijnym stole
Pierogi to klasyk na wigilijnym stole123RF/PICSEL
  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • 200 g bryndzy
  • 1 duża cebula
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz