Tak zepsujesz wigilijny barszcz. Pięć błędów, które mogą zrujnować święta

Chcesz ugotować idealny wigilijny barszcz? Unikaj tych pięciu błędów
Chcesz ugotować idealny wigilijny barszcz? Unikaj tych pięciu błędów123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby barszcz był mocno czerwony? Unikaj gotowania buraków zbyt długo

Dlaczego nie można zagotować barszczu?

Barszcz można podawać na wiele sposobów
Barszcz można podawać na wiele sposobów123RF/PICSEL

Czy barszcz gotujemy pod przykryciem?

Kiedy dodać majeranek do barszczu, aby podkreślić smak?

Zobacz również:

    Brak umiaru w dodatkach

    Barszcz czysty jest niskokaloryczny i smaczny, ale ten z uszkami po prostu nie ma sobie równych
    Barszcz czysty jest niskokaloryczny i smaczny, ale ten z uszkami po prostu nie ma sobie równych123RF/PICSEL

    Barszcz wigilijny – prosty przepis na idealne święta

    • 1 kg buraków,
    • 2 marchewki,
    • 1 pietruszka,
    • 1 mały seler,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • garść suszonych grzybów (opcjonalnie),
    • 2 liście laurowe,
    • 4 ziarenka ziela angielskiego,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • szczypta cukru,
    • sól, pieprz do smaku,
    • 2-3 łyżki zakwasu z buraków lub sok z cytryny.
    1. Upiecz buraki w folii aluminiowej (180°C przez 40-50 minut) lub gotuj przez 30-40 minut. Następnie je obierz i pokrój w cienkie plasterki.
    2. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, dodaj pokrojoną pietruszkę, marchewkę, cebulę i seler. Opcjonalnie dorzuć garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w wodzie). Gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie.
    3. Do wywaru dodaj plasterki buraków, czosnek oraz przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i cukru. Gotuj przez kolejne 10 minut, pilnując, aby barszcz nie zaczął wrzeć.
    4. Po wyłączeniu ognia wlej zakwas z buraków lub sok z cytryny. Na koniec wsyp roztarty w dłoniach majeranek i delikatnie wymieszaj.
    5. Pozostaw barszcz pod przykryciem na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.